Alberto Tibaldi

2018. júl 2.1 perc

Halak 5. A hirtelen sült hal/halszelet

Frissítve: ápr 4

A hal elkészítése IV.

A hirtelen sült hal/halszelet

Haltípusok:

lepényhal, nyelvhal, pisztráng, rombuszhal vagy lazac filé, de arany durbincs és tengeri sügér

Eljárás

A hirtelen sült hal a közepes méretű hal, vagy halszelet vajban való sütését jelenti. 3 módszer közül lehet választani.

3 módszer szerint készíthetünk hirtelen sült halat

De minhárom módszernél vajat használunk zsíradéknak.

A Vajban sült hal nevezésű módszer.

A halat belisztezzük, majd megsütjük olvasztott vajban, serpenyőben. Ha már egyszer megpirult az egyik oldala, megforgatjuk és sózzuk. A sütés végén a halnak jól pirítottnak és ropogósnak kell lennie mindkét oldalán.

Hirtelen sült hal

Angol módra

Ugyanaz az eljárás, mint az előzőekben, csakhogy nemcsak lisztbe forgatjuk a halat sütés előtt, hanem felvert tojásba és zsemlemorzsába is.

Molnárasszony módra

A halat teljesen szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán, majd beforgatjuk lisztbe, úgy, hogy igen vékony réteg liszt módszer szerint legyen rajta (fontos lerázni róla a fölösleget). Időközben kevés vajat teszünk a serpenyőbe, úgy, hogy csak az alját fedje; amikor jó meleg a vaj, beletesszük a halat és kb. 5 percig sütjük (a sütési idő változhat a hal mérete szerint), de fontos megforgatni a másik oldalára, amikor félig kész. Kevés citromlével tálaljuk, petrezselyemzölddel és rászórva olvasztott vajjal.

Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI