top of page

OLASZ KONYHA BLOG, - Hogyan működik?

Az OLASZ KONYHA BLOG - Blog della Cucina italiana in Ungheria – az olasz-magyar kulturális párbeszédért jött létre, főleg azért, hogy közelebb hozza a magyar közönség számára az olasz konyhaművészetről, az olasz nemzet hagyományairól és étkezési szokásairól szóló információkat és ismereteket, ráadásul tegye mindezt magyar nyelven. E Blog minden írása az olasz konyhaművészet akkreditált szakemberei tollából való, mely információk ellenőrzött és autentikus forrásokból származnak. A blog cikkei folyamatosan kerülnek magyar nyelvű fordításra, azért, hogy ezekhez az ismeretekhez a magyar nagyközönség korlátlanul hozzáférhessen.

A Blog ugyanakkor egy olasz nyelvtanulási platform is olyan magyar anyanyelvűek számára, akik fejleszteni szeretnének az olasz nyelvi kompetenciáikon. A tanulók gyakorolhatnak a Blog cikkeinek magyarra való fordításával, fejleszthetik az írásbeli kifejezőkészségüket olaszul megfogalmazott cikkek összefoglalásával. Mindezen tevékenységek olasz szakos tanárok irányításával történnek, akik kijavítják a fordításokat és fogalmazásokat , majd, a leggyakoribb, és nyelvhelyesség szempontjából legfontosabb hibákról nyelvtani-lexikális Jegyzeteket dolgoznak ki. Így tehát valójában egy igazi személyre szabott tananyaghoz juttatják a tanulóikat.

Ez az írásbeli kifejezési készségfejlesztési lehetőség ingyenesen biztosítva van, bónuszként minden LIVE PRACTICE- féle nyelvgyakorlásra beiratkozott diáknak, kiegészítésképpen a szóbeli gyakorláshoz, amin a LIVE PRACTICE foglalkozásokon részesül.

Ezek a foglalkozások elsősorban olyan haladó olasz nyelvtudással rendelkező diákoknak ajánljuk, akik érdeklődnek az olasz kultúra, legfőképpen az olasz gasztro-kultúra iránt.

A Blog egy találkozási hely is olaszok és magyarok között, mely megkönnyíti a párbeszédet a kommentek funkciójának köszönhetően, amelyek a cikkek mentén születhetnek. Ezek a beszélgetések később személyesen az Olasz Kultúrintézeti találkozásokon is folytatódhatnak, így igazi interkulturális és nyelvi kapcsolatokká is válhatnak. A találkozások gasztronómiai és olasz-magyar nyelvi tematika mentén zajlanak egy didaktikai elgondolású program alapján.

A Blog egy olasz-magyar gasztronómiai témájú párbeszéd platformjának van kigondolva.

A párbeszéd alappillérei:

- az olasz gasztronómia népszerűsítése az által, hogy ismertté tesszük a magyarországi szereplőit: az olasz éttermeket, az olasz élelmiszerek importőrjeit, az olasz konyhaművészet szakembereit

- az olasz nyelv, főleg az olasz gasztronómiai szaknyelv népszerűsítése, a haladó olasz nyelvi ismeretekkel rendelkező diákok szókincsének, gasztró-kultúra ismereteik bővítésére való ösztönzése

-- az olasz – magyar, egymás nyelve és kultúra, főleg egymás gasztro-kultúrája iránti kölcsönös érdeklődés

A Blog szereplői

  1. Az olasz konhyművészet szakemberei, akik tartalmilag látják el a Blogot

  2. A Magyarországon tevékenykedő “Ospitalità italiana” védjegyhez tartozó olasz éttermek, a többi étterem, pizzériák, kávéházak, olasz élelmiszer importőrök

  3. Magyar anyanyelvű diákok és olasz anyanyelvű diákok, akik a tanult nyelvet a Blogon (is) gyakorolják írásban: fordításokkal, összefoglalókkal, kommentekkel, chaten

  4. A nagyközönség, mindazok, akik ugyan nem beszélnek olaszul, de érdeklődőek az olasz konyhaművészet iránt.

  5. Az ITALIAN CUISINE LOVERS Klub tagjai, avagy az olasz konyhaművészet szerelmesei, akik, azon kívül, hogy megkapják mindig a legfrissebb híreket, résztvenni kedvezményes áron gasztró eseményeken 

  6. A budapesti Olasz Kultúrintézet, amely olyannyira inspiráló környezetben ad szállást a rendszeres Blogtalálkozásoknak, amelyeken részt vesznek e Blog különböző szereplői: szakemberek, vendéglátosok, diákok, nagyközönség.

A LIVE PRACTICE  (magyar és olasz) diákok számára a Blog egy írásban történő találkozási hely, amely kiegészíti a LIVE PRACTICE  foglalkozásokon történő szóbeli nyelvgyakorlást. Ezen foglakozások lényege az, hogy a tanulóknak úgy kell használniuk a tanult idegen nyelvet, mint “az életben”: mesélniük kell valamit, reagálni az elhangzottakra, spontán módon hozzáfűzni kommenteket, feltenni kérdéseket, és mindezt egy ún. Szabályzat alapján, amit a tanulók elfogadnak csatlakozásukkor. A beszélgetések témája többnyire  az olasz konyhaművészethez kötődik és a Blog cikkeiből merít ihletet.

Az ITALIAN LIVE PRACTICE, illetve a HUNGARIAN LIVE PRACTICE leckék fizetősek, de az írásbeli kifejezés fejlesztési lehetősége, amit a Blog kínál, ingyenes. A tanuló fordíthat, fogalmazhat, kommenteket írhat, minden írását olasz szakos, illetve magyar szakos nyelvtanár nézi át, javítja, hozzátesz megjegyzéseket, amiből majd a későbbiekben tanulni tud.

Tehát a magyar anyanyelvű diákok fordíthatják az olasz nyelvű Blog cikkeket, ezekhez, vagy mások fordításához kommenteket fűzhetnek, párbeszédeket indíthatnak el a témában. Aki igen haladó szinten ismeri az olasz nyelvet összefoglalókat is írhat. A magyar nyelvet tanuló olasz diákok kommunikálhatnak a Blogon magyar anyanyelvűekkel, hogy gyakorolhassák a magyar nyelvet.

A tanulók, a Blogon történő tevékenységük, ahogy a LIVE PRACTICE tevékenységük is egy ún. Szabályzat szerint zajlik és egy értékelési rendszer szerint kerül értékelésre. A legjobb tanulóinkat - akik legjóbban szerepelnek a fordítások terén, legaktívabbak kommentekben, prábeszédek generálásában- jutalmazzuk különböző BÓNUSZOKKAL az olasz vendéglátósoktól. Ezek lehetnek: egy eredeti olasz termék, egy ingyenes meghívás az éttermükbe, vagy egy általuk rendezett rendezvényükre, meghívás az Olasz Kultúrintézet gasztro- rendezvényeire.

A HUNGARIAN LIVE PRACTICE tanulói általában "kezdőbb" szinten állnak a magyar nyelv tanulásából, mint az ITALIAN LIVE PRACTICE tanulói olasz nyelvből, azonban a Blog jelentős segítséget nyújt nekik is abban, hogy olyan magyar anyanyelvűekkel tudjanak kapcsolatba kerülni, akik maguk is érdekeltek az olasz nyelv gyakorlására.

Legyél az Olasz Kultúrintézet meghívottak listáján a gasztró-kultúrális eseményekre!
bottom of page