top of page
ITA.png
_APP2539phnet.jpg
46843992_742228702812599_333324581687682

Olasz borkóstoló mesterkurzus Budapesten

Budapest, 2018. november 22.

 

           Az immár harmadik alkalommal hazánkba látogató Olasz Gasztronómiai világhét keretében az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) idén az olasz boroknak szentelt kiemelt figyelmet.

            A november 22-én a Marriott Hotelben rendezett ‘Hagyomány és minőség. Utazás a regionális olasz borok világában’ című borkóstoló szemináriumon tíz olasz tartomány borászati hagyományait ismerhették meg közelebbről az érdeklődők.

            Barbara Tamburini toszkán enológus előadása nyitányaként először az olasz bortermelés fejlődését ismertette, amelynek eredményeként kimagasló minőségű borászati kultúra alakult ki Itáliában. A neves szakértő ezt követően különleges utazásra invitálta a meghívott szakembereket és érdeklődőket; 10 kiválasztott olasz tartomány borainak kóstolása következett, így északtól délig egy-egy jellegzetes bor megízlelésén keresztül ismerhettük meg a helyi borászati sajátosságokat.   

             Az eseményen a szakmai vendégek mellett Ö.E. Massimo Rustico olasz nagykövet, valamint a magyarországi olasz intézmények képviselői is részt vettek.

Seminario del vino a Budapest

22 novembre 2018

            All’occasione della Settimana Mondiale della Cucina Italiana oramai alla sua terza edizione, la Italian Trade Agency - ITA ha consacrato un’attenzione speciale ai vini ed ha organizzato un seminario dei vini col titolo: Tradizione e qualità – Viaggio nel mondo dei vini italiani regionali.

            La manifestazione organizzata presso Mariott Hotel ha presentato al pubblico interessato le specificità della cultura enologica di 10 regioni, rappresentate da 10 vini.

            Barbara Tamburini, enologa toscana ha iniziato il suo discorso con un panorama sullo sviluppo della produzione italiana di vino che si rispecchia nell’alta cultura enologica degli italiani in generale e la loro preferenza per il vino di qualità in speciale. La famosa enologa ha continuato invitando i presenti specialisti ungheresi, i giornalisti ed il pubblico appasionato del vino a un viaggio particolare, la degustazione dei 10 vini regionali: percorrendo dal nord al sud per le regioni selezionate ha presentato le specificità dell’arte viticola della rispettiva regione attraverso le caratteristiche del vino che la rappresentava.

            Alla manifestazione hanno partecipato la Sua Eccellenza Massimo Rustico, l’ambasciatore d’Italia in Ungheria ed i rappresentanti delle istituzioni italiani in Ungheria.

_APP2648phnet.jpg

Barbara Tamburini

           Barbara Tamburini 2002-ben szerzett diplomát szőlészet és borászat szakon a Pisai Egyetemen.                    Egyetemi évei alatt számos toszkán cégnél töltött szakmai gyakorlatot, majd 1999-ben elkezdett önálló enológusként dolgozni és ismert tanácsadóvá válni, előbb Toszkánában, később Umbriában, Piemontéban, Lombardiában, Emilia Romagnában és Szicíliában.

          Ebben az időszakban ismerte meg Vittorio Fiorét, a nemzetközi hírű és nagy tapasztalattal rendelkező borászt, akit mesterének tekint. Élénk szakmai kíváncsiságtól vezérelve számos területen szerzett tapasztalatot a szőlészettől és a borászattól kezdve a különböző szőlőfajtákig.

          Munkája során igyekszik a termelőt és a terroire-t kifejezni a boron keresztül, figyelembe véve a fogyasztói igényeket és a minőségi követelményeket. Barbara Tamburini jelenleg több, mint 15 borászatnál dolgozik tanácsadóként.

Barbara Tamburini

           Barbara Tamburini si è laureata nel 2002 come enologa presso l’Università di Pisa. Durante gli anni d’università ha svolto molti stage presso imprese viticole della Toscana.

           Ha cominciato a lavorare come enologa autonomamente poi è diventata un importante consigliere enologa all’inizio in Toscana, poi in Umbria, Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna e Sicilia.

           C’è in questo periodo che ha conosciuto Vittorio Florét, l’enologo di fama internazionale di ricchissima esperienza che lei considera il suo maestro. Animata da fervore e curiosità, ha lavorato nei diversi campi del settore come la viticoltura, la produzione del vino, ha acquisito conoscenze sulle tipologie delle diverse specie di vigna.

           Nel suo lavoro lei incentiva l’espressione della regione e del terroir attraverso il vino tenendo conto delle esigenze del consumatore e degli altissimi standard di qualità. All’ora attuale Barbara Tamburini lavora come consigliere enologo per più di 15 marchi di vino.

bottom of page