top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Halak 3. Zsíradékban sült hal

A hal elkészítése II.

Zsíradékban sült hal

Haltípusok

angolna, tengeri süllő , ponty, fűrészes sügér, törpemaréna, fogas, tengeri durbincs, vízityúk, csuka, szürke pérhal, szürke tőkehal, sashal, arany durbincs, lepényhal, csapó sügér, kardhal, rája, rombuszhal, lazac, makréla, nyelvhal, tokhal, compó, pisztráng

Kisméretű halakra, amelyek maximum 3 cm vastagságúak, vagy ugyanilyen vastagságú halfilékre vagy halszeletekre ideális ez a sütési mód. Fontos kiemelni, hogy a lapos típusú halaknál ez a méret kifejezetten kicsi.

A zsiradékban sütés szabályai

Halsütés zsíradékban
Halsütés zsíradékban

A halat előkészítéskor megpucoljuk és megmossuk, majd alaposan szárazra töröljük. Szükség esetén beletesszük tejbe vagy sörbe áztatni (de ez a fázis nem kötelező), hogy a hús megpuhuljon és ízes legyen. Ezután lecsepegtetjük a felesleges folyadékot, és vékonyan meghintjük liszttel, óvatosan rázva le a felesleget. A halat további ízesítés céljából felvert tojásba is mártogathatjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Milyen zsiradékot használjunk?


Tengeri halakhoz általában olívaolajat használunk, míg édesvízi halakhoz inkább vajat vagy zsírt ajánlott. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nincs szigorú szabály ebben a tekintetben. Például könnyű édesvízi halakat, mint a ligúriai édesvízi hal vagy a Garda-tó halait, akár olajban is lehet sütni.


Az ideális edény magas peremű, mivel a zsiradékban való sütéshez nagyobb mennyiségű olajra vagy zsírra van szükség. Egy további lehetőség egy lábas, amely rendelkezik kivehető ráccsal, de akár egy elektromos fritőz is megfelelő lehet.



A zsíradékban sütéshez tudnivalók a tökéletes sült hal eredményhez


Halsütés
Halsütés

A tökéletes eredményhez vegyünk figyelembe a következőket:


A halat csak annyi ideig kell az olajban tartani, amíg teljesen átsül kívül és belül. Fontos, hogy hasonló méretű halakat süssünk egyidőben, és az is, hogy, ha túl sok a haldarab az olaj hőmérséklete hirtelen csökkenhet, ami nem kívánatos.


Az olaj hőfoka: Az olaj hőmérséklete a haldarabok vastagságától függ. Kisebb halakhoz forróbb, míg közepes vagy nagyobb darabokhoz kevésbé forró olajra van szükség. Ha csak kis halakat akarunk megsütni, azt nagyon forró olajban kell megtenni.

A hőmérséklet ellenőrzése. Az olaj hőmérsékletének ellenőrzésére tegyünk egy darabka friss kenyeret az olajba. Ha az aranyszínű lesz 1 perc alatt, az olaj hőmérséklete 165-170°C, ha 40 másodperc alatt aranybarna, akkor 180°C, ha pedig 10 másodperc alatt elértük ezt az állapotot, akkor már akár túl is lehetünk a 190°C-os hőmérsékleten.

A sütési idő

A maximum sütési idő 4-5 perc. A sült hal darabokat csak azután csöpögtetjük le papírtörlőn és sózzuk.

Tanácsok


Ha a halat nem azonnal tálaljuk, helyezzük el a bekapcsolt, meleg sütő elé. Kerüljük a fedél vagy az alufólia használatát, mivel alattuk pára gyűlhet fel, amely lecsapódik a hal felszínén, elveszítve ezzel a ropogós textúráját.


A különösen ropogós hal elkészítéséhez célszerű félig sütni, majd tálalás előtt egy rövid időre merítsük forró olajba. Ez a technika további ropogós réteget képez a hal külsején, így garantálva az ízletes és vonzó textúrát.


A halsütésre való panírmassza

A hal még ízletesebb és ropogósabb lesz, ha sütés előtt panírmasszába forgatjuk.


Panírmasszában sült hal
Panírmasszában sült hal

Panírmassa összetevők és mennyiségek:

  • 600 g kishal vagy filé szeletekre

  • 125 g liszt

  • 1,5 evőkanál olaj

  • 2 tojássárgája

  • Csipet só

  • 2 evőkanál világos sör

  • Maximum 200 ml sör a masszához



Elkészítési lépések:


  • Öntsük a lisztet egy keverőtálba, majd nyomjuk a lisztet az edény falaihoz, hogy egy mélyedés képződjön a közepére.

  • Az előkészített mélyedésbe öntsük bele az olajat, 2 tojássárgáját, a csipet sót, valamint 2 evőkanál világos sört.

  • Keverjük össze alaposan, hogy a folyadék és a liszt egyenletes masszát alkossanak.

  • Apránként, állandó keverés mellett öntsük hozzá a maximum 200 ml sört, amíg a massza jól formázható állagú nem lesz.

  • Fedjük le a keverőtálat, majd helyezzük egy meleg helyre, hogy pihenjen kb. 2 órát, hogy a sör élesztője megkezdje a tészta kelesztését.

  • Használat előtt adjunk hozzá egy kemény habbá vert tojásfehérjét a masszához, óvatosan keverjük össze, hogy a tojásfehérjében lévő levegő ne szabaduljon ki.



Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI


Legfrisebb bejegyzések
bottom of page