top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Halak 2. A sült hal elkészítése


A hal elkészítése I.

A sült hal elkészítése

Haltípusok

ajóka, angolna, fűrészes sügér, törpemaréna, tengeri durbincs, csuka, tőkehal, szürke tőkehal, pérhal, szürke pérhal, aranydurbincs, tüskés cápa, csapó sügér, ördöghal, rombuszhal, s szardínia, makréla, lepényhal, nyelvhal, kardhal, tengeri sügér, tokhal, compó, tonhal, vörösmárna, pisztráng.

A halat a sütőben, grillen vagy serpenyőben lehet megsütni. Noha van úgy, hogy a sütési formákat keverik, például vannak olyan szakácsok, akik jobban szeretik, ha először serpenyőben sütik hirtelen, majd beteszik a sütőbe. Ám minden típusú sütésnek megvannak a maga pontos szabályai: az eszközökre nézve (tepsi, serpenyő, grill), a hőmérsékletre, az előkészítésre, hogyan készül az előzetesen marinál hal, a zsiradékokra és a sütési időre nézve. Az eredményezett sült hal is más és más lesz.

A halat a sütőben, grillen vagy serpenyőben lehet megsütni. Akárhogyan is szeretnénk megsütni a halat, azzal kell elkezdenünk, hogy megpucoljuk, megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk belül és kívül, majd zöldfűszerekkel dörzsöljük a halat. Ha a recept előírja olajjal, szeletelt hagymával, zöld petrezselyemmel, kaporral és babérlevéllel ízesített páclébe rakjuk egy-két órára.


Eljárások

A sütőben sült hal szabályai

Halsütés a sütőben
Halsütés a sütőben

A tepsi és a fűszerek. Olyan tepsibe kell elhelyezni a halat, amelyben jól elfér. A tepsit előkészítjük, jól megkenve olyan olajjal vagy vajjal, ami a tengeri halsütésnek megfelelő. Sokszor a vaj illik jobban hozzá, de igazából a szalonna a legjobb az édesvízi halakhoz. Végül, a nagyon zsíros halaknál dönthetünk úgy is, hogy nem kenjük semmivel, vagy csak egy leheletnyi olajjal.

A hőmérséklet. Van olyan szakács, aki jobban szereti megsütni a halat serpenyőben pár percig, mielőtt elhelyezi a sütőben. Azonban be lehet rakni egyenesen a már előmelegített sütőbe is, de magasabb hőmérsékleten, mint ahogy a receptben áll, majd 5 percre rá csökkentenünk kell a hőmérsékleten.

Nagy halak vagy nagy darabokra vágott halak. A nagy halakat könnyebben sütjük, ha az oldalukon kis mélyedéseket végzünk egy hegyes késsel. Ha darabokra vágjuk, úgy kell megsüssük, hogy a darabokat a hal eredeti formájára emlékeztetve összekötjük spárgával, nyárssal vagy fogpiszkálokkal.

A sütés alatt a halat gyakran kell megkenni egy kis olajjal, vagy a sütési folyadékkal, hogy a bőre ne száradjon ki vagy ne égjen oda. A nagy halakat a sütési idő felénél lelocsoljuk fehér borral vagy citromlével. A farkát alufóliával védjük.

A roston sült hal szabályai


Halak grillezése
Halak grillezése

Felszerelések. Hosszúkás grillre van szükségünk, mert ezzel egyszerre tudjuk megforgatni a halakat, úgy, hogy nem kell hozzájuk érni. Kell, hogy legyen egy sütőnk, amelybe behelyezzük a grillt és faszénnel, olajfával vagy szőlőhajtásdarabokkal tüzelünk. Soha nem szabad gyantás fával sütni, visszataszító íze lesz tőlük a húsnak.

Tisztítsuk, vagy sem a halakat a pikkelyektől?

Azzal a szigorú feltétellel, hogy az arany durbincs, tengeri sügér, vörösmárna nagyon frissek, el lehet képzelni, hogy nem távolítjuk el a pikkelyeket. A pikkelyek valójában megakadályozzák az értékes zamat kifolyását, így a hús ízletes, puha lesz. Másfajta halaknál, amelyeket nem tanácsos pikkelyekkel megsütni, vagy nincs is nekik, meg lehet tenni azt, hogy nagyon finom zsemlemorzsán forgatjuk, hogy kialakuljon a bőrükön egyfajta kéreg.

Pácolt halak sütése. Ha a halat pácoltuk, csurgassuk le a levet, nem kell sózni, borsozni, hanem bemeríteni tejbe, csurgassuk le a tejet is, majd forgassuk lisztbe, rázzuk le róla a fölösleges lisztet, kenjük olajjal (vagy leolvasztott vajjal), majd nagyon élénk tűzön süssük meg mindkét oldalán, hogy képződjön rajta egy ízletes kéreg. Majd süssük meg alacsony tűzön. A zsíros halakat, például a lazacot, a heringeket vagy szardíniákat soha ne lisztezzük, csak kenjük nagyon vékonyan, kevéske olajjal.

Sütés közben gyakran kenjük meg a halakat olajjal egy rozmaring vagy zsálya ágacska vagy akár egy villa végére beszúrt citromszelet segítségével.

Hal serpenyőben sütve
Hal serpenyőben sütve

A serpenyőben sült hal szabályai

Egyszerűség. Ez a legegyszerűbb kishalak és kerekformájú, 60 dkg-nál nem nagyobb halak sütési módja. Semmiképpen sem 1 kg-nál kisebb halakról beszélünk, akár egészben, akár darabokra vágva.

A fűszerezés. Ugyanazokat a fűszereket használjuk, mint a sütőben való sütés esetében. Az fűszereket (fokhagyma, rozmaring vagy más) beforgatjuk az elején az olajban, de amint forró az olaj, eltávolítjuk ezeket, és beletesszük a halat.

Sütési idő

A sütőben. A kishalakat csak pár percig sütjük 200°C-on, a nagyobb halaknál kb. a 180°C az ideális, mert hosszabb a sütési idő, például kb. 20 percet kell számítani egy 1 kg-os tőkehal esetében.

A grillen. Halszeletek esetében 7-8 percig egy-egy oldalon, egy 1 Kg-os hal vagy darab 15-17 percig egy-egy oldalon, filék vagy 2 cm-es vastag daraboknál 4-5 percig egy-egy oldalon, nyársokat 3-4 percig egy-egy oldalon kell sütni.

Egy külön fejezet a csőben sült halnak

Hal csőben sütve
Hal csőben sütve

Süthetjük csőben a nyers halakat, vagy főtt, sütött halmaradékokat. A csőben sütés lehet teljes, vagy gyors sütés.

A teljes csőben sütés. Ez a típusú sütés hosszú időt vesz igénybe és nehezebben is kivitelezhető, mert az összes alapanyagnak, beleértve a halat is, egyszerre kell megsülnie és késznek lennie. Elhelyezzük a halat egy tűzálló üvegedénybe (jénai tálba), ráöntünk egy kis fehérbort, szeletekre vágott gombát, és mindet leborítunk béchamel vagy Mornay szósszal. A tetejére zsemlemorzsát és olvasztott vajat szórunk. A probléma a pontos sütési idő kiszámítása, oly módon, hogy időben képződjék a tetejére egy szép réteg, ami megvédi a belsőt a kiszáradástól, de ugyanakkor ez a kéreg ne képződjön túl korán, mert le is éghet.

A gyors csőben sütés. Főtt halaknál alkalmazható ez a fajta sütés. A halat beborítjuk szósszal, zsemlemorzsával és olvasztott vajjal és behelyezzük a már előre melegített sütő grillrácsa alá 200-250 °C-ra.

Az a lefontosabb, hogy a felső réteg elérje a szép színt anélkül, hogy az alsó része kiszáradna. Egy trükköt is alkalmazhatunk, ha behelyezzük a tálat egy másik, nagyobb jénai tálba, így az oldali részek védettek lesznek valamennyire.







Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI


Legfrisebb bejegyzések
bottom of page