Falsi miti 5 luoghi comuni sulla cucina italiana all’estero Hamis mítoszok és az 5 legborzalmasabb k


Quante volte, nei nostri viaggi all’estero, ci è capitato di imbatterci nei soliti luoghi comuni sulla cucina italiana?

In genere succede così: sei in viaggio in una bellissima città straniera e passeggi affascinato dalle bellezze del luogo. Quando ad un tratto, ti accorgi di essere circondato dalle classiche insegne di ristorazione che recitano: Pizza, Pasta, Caffè, et similia. Prima incuriosito, poi sempre più turbato, ti avvicini per dare un’occhiata: nomi assurdi, piatti mai sentiti e accostamenti di ingredienti improponibili affollano la lista del menù.

Niente panico, tutto nella norma: sei vittima anche tu dei soliti clichè sul cibo italiano all’estero. Un’esperienza quasi destabilizzante, a tratti traumatica, alla quale abbiamo voluto dedicare questo articolo. Vediamo, dunque, quali sono gli errori (e, soprattutto, gli orrori) culinari più gettonati nei menù italiani all’estero.

5 luoghi comuni sulla cucina italiana all’estero

Fetucini all’Alfredo: famosissimo soprattutto in America, questo piatto, a base di pasta all’uovo, burro e Parmesan Cheese, è in realtà quasi sconosciuto in Italia.

Si dice che la ricetta originaria sia stata ideata nel 1914 da Alfredo di Lelio, proprietario di un ristorante romano. Si tratta di uno dei piatti italiani più gettonati negli States, dove esiste addirittura un condimento già pronto: l’Alfredo Sauce per l’appunto, acquistabile al supermercato.

Cappuccino a pranzo: all’estero impazziscono per il nostro cappuccino, non c’è nulla da fare. Addirittura, adorano così tanto questa bevanda da decidere di sorseggiarla tranquillamente dopo o (peggio) durante i pasti. Come glielo spieghiamo che il cappuccino si beve per colazione o, al massimo, per merenda?

Spaghetti alla bolognese: ecco un altro dei luoghi comuni sulla cucina italiana più ricorrenti all’estero. Tralasciando la preparazione della fantomatica bolognaise sauce (che contiene di tutto tranne che ragù), ovviamente tutti sappiamo che la ricetta italiana prevede l’uso delle tagliatelle, e non degli spaghetti. Vi stupirà sapere che questo è il piatto più amato dai britannici, che ne mangiano addirittura 670 milioni di porzioni all’anno.

La festa dei sette pesci: alzi la mano chi ha mai sentito parlare di questa tipica cena italiana. Si tratterebbe, e chi è stato negli Stati Uniti lo sa, di una cena esclusivamente a base di pesce, da consumarsi la sera della Vigilia di Natale. Festeggiata ogni anno dalle famiglie italo-americane, La Seven Fishes Feast è ritenuta la tradizione più importante nel nostro paese.

La pizza: Come dimenticare questo tipico piatto italiano, che all’estero viene stravolto in ogni modo? Esiste la famosa Pizza Hawaii, a base di ananas, e amata da americani e olandesi. Abbiamo poi la Pizza con salsa Barbecue e carne tritata degli spagnoli. E, dulcis in fundo, la Pepperoni Pizza che, attenzione, non è una normale pizza con i peperoni, bensì una pizza preparata con una salsiccia piccante americana chiamata, appunto, Pepperoni.

Hamis mítoszok és az 5 legborzalmasabb közhely az olasz konyháról külföldön

Külföldet járva hányszor ütközünk bele az olasz konyháról keringő ugyanazon közhelyekbe?!

Általában a következőképpen történik: éppen egy szépséges külföldi városban vagy, el vagy bűvölve a látnivalóktól, amikor hirtelen megpillantasz olasz kiírásokat, étteremtáblákat, mind olaszul, például: Pizza-t, Pasta-t, Caffè-t és hasonlót. Első reakcióként kíváncsi leszel, azután egyre dühösebb. Odamész, hogy közelebbről is megnézd magadnak: abszurd megnevezések, sosem hallott ételfogások nevei és lehetetlen hozzávalók virítanak a menü felsorolásában.

Semmi pánik - mondod - minden a legnagyobb rendben: te is a szokásos klisé áldozata vagy, ami az olasz étkezésről szól. Egy romboló, szinte tragikus élmény ez, melynek folytonos átélése inspirálta ezt a cikket.

Nézzünk meg, tehát, milyen olasz konyhával kapcsolatos csúfos kulináris tévedésekkel (és főleg szörnyűségekkel) vannak tele a világ leglátogatottabb városai.

5 közhely az olasz konyháról külföldön

Fetucini all’Alfredo: nagyon híres főleg Amerikában, ez az tészta és tojás, vaj és Parmesan Cheese alapú étel, mely Olaszországban szinte ismeretlen.

Azt mondják erre felé, hogy az eredeti receptet 1914-ben Alfredo di Lelio, egy római étterem tulajdonosa találta ki. Ezt az ételt nagyon kedvelik, és előszeretettel szerepel minden étterem étlapján az USA-ban, ahol még egy kész fűszerkeverék is létezik ehhez az ételhez, az l’Alfredo Sauce, amit akármilyen szupermarketben megtalálhatunk.

Cappuccino ebédnél: külföldön odavannak az emberek a capuccinonkért, ez ellen nincs mit tenni! Sőt, olyannyira imádjak ezt az italunkat, hogy a emberek sokszor ebéd után, vagy, ami egyenesen rettenetes, ebéd közben is kortyolgatják. Hogy tudjuk elmagyarázni nekik, hogy a capuccino reggeli, vagy legfeljebb uzsonna közben fogyasztható ital?

Spaghetti alla bolognese: íme még egy nagyon gyakori közhely az olasz konyháról külföldön. Már ne is foglalkozzunk a fantom „bolognaise sauce”-al (ami mindenféléket tartalmaz, csak ragut nem!), persze, mindannyian tudjuk, hogy az olasz recept széles metéltből (tagliatelle), és nem spagettiből készül. Nem fogják elhinni, hogy a britek legkedveltebb étele ez, évente 670 millió adagot fogyasztanak belőle!

A hét hal ünnepe: tegye a kezét a szívére az, aki valamikor,valaha hallott legalább beszélni erről a „tipikus” olasz vacsoráról! Aki már járt Amerikában, tudja, hallott róla, ez egy kizárólag hal alapú vacsora, amit a Szent Esti vacsorán kell fogyasztani, vagyis ez a Szent Este vacsora! Az olasz-amerikai családokban kizárólag ez kerül az ünnepi asztalra,s ők meg is vannak róla győződve, hogy a Seven Fishes Feast Olaszország legfontosabb ünnepi étkezése.

A pizza: hogyan is tudnánk kifelejteni ezt a tipikus olasz ételt, ami külföldön kimeríthetetlen variációkban van elferdítve? Létezik a híres Hawaii Pizza, ananásszal, amit főképp az amerikaiak és a hollandok szeretnek nagyon. Majd van a Pizza con salsa Barbecue, vagy darált hússal a spanyoloknál. És most jön a legcukibb, a Pepperoni Pizza, amely, (figyelem!) nem egy normális pepperoni-s pizza, hanem egy olyan pizza, amit egy Pepperoni nevezetű amerikai pikáns kolbásszal készítenek!

#AlbertoTibaldi

© 2017 Eu-Project Bt. 1081 Budapest, Bezerédi utca, 19; Adószám: HU25800474; Cg: 01-06-791333

FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK