DIETA MEDITERRANEA IV. MEDITTERÁN DIÉTA IV. Ingredienti della Dieta mediterranea III. A mediterrán


Legumi

Lenticchie, ceci, fagioli, piselli, sono solo alcuni dei legumi più noti con cui preparare pietanze che saziano e che fanno bene al nostro organismo. Appartenenti storicamente alla cosiddetta “cucina povera”, i legumi non mancano certo di gusto o di proprietà nutritive. È stato clinicamente dimostrato come il loro corretto consumo incida positivamente e con efficacia sulla prevenzione dell’obesità, del diabete e dei disturbi cardiovascolari, nonché di alcune forme tumorali. I legumi sono anche una fonte preziosa di proteine vegetali, micronutrienti e fibre. Quest’ultime, nonostante non abbiano alcun valore nutritivo e non siano digeribili, aumentano il senso di sazietà, regolano la funzionalità intestinale e contribuiscono a mantenere bassi i livelli di glicemia e colesterolo nel sangue. Da non sottovalutare anche l’apporto di sali minerali fornito dal consumo di legumi e il loro basso contenuto di grassi (fatta eccezione per le arachidi e la soia). La grande versatilità in cucina e la ricchezza proteica, rende i legumi una valida alternativa al consumo di carne, sempre se accompagnati da altri alimenti che integrino il pasto con le altre proprietà nutrizionali necessarie quali i cereali. Inoltre, la possibilità di preparare i legumi in conserva permette di usufruirne facilmente anche fuori stagione e nelle zone in cui non c’è una produzione locale.

Fonti: Fondazione Veronesi (https://www.fondazioneveronesi.it/magazine/articoli/alimentazione/cereal i-integrali-e-legumi-ecco-il-piatto-completo-la-salute) La Scuola di Ancel (http://www.lascuoladiancel.it/?s=legumi)

Hüvelyesek

Lencse, csicseriborsó, bab, borsó, hogy csak néhányat említsünk a legismertebb hüvelyesek közül, amelyekből laktató és szervezetünkre jó hatással bíró ételeket főzhetünk. Bár a hüvelyesek történelmileg a "szegények eledelének" számítanak, nagyon is ízletesek és magas tápértékkel rendelkeznek. Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy megfelelő mennyiségű fogyasztásuk hatékonyan hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint néhány daganatos betegség megelőzéséhez. A hüvelyesek értékes növényi fehérjeforrásnak számítanak, valamint gazdagok mikrotápanyagokban és rostokban is. Ez utóbbiak ugyan semmilyen tápértékkel nem bírnak és nem is emészthetők, de növelik a teltségérzetet, szabályozzák a bélműködést, valamint segítenek alacsonyan tartani a szervezet vércukor- és a koleszterinszintjét. Nem lebecsülendő az ásványisó-tartalmuk és eltekintve a földimogyorótól, valamint a szójától, zsírtartalmuk is alacsony. Változatos konyhai felhasználhatóságuknak és magas fehérjetartalmuknak köszönhetően a hüvelyesek valódi alternatívát nyújtanak a hús helyettesítésére, amennyiben olyan élelmiszerekkel kísérjük, amelyek tartalmazzák a többi szükséges tápanyagot, mint például a gabonafélék. A hüvelyesek jól felhasználhatók konzervként is, így szezonon kívül, valamint azokon a területeken is könnyen fogyaszthatók, ahol nincs helyi termelés.

Forrás: Fondazione Veronesi (https://www.fondazioneveronesi.it/magazine/articoli/alimentazione/cereal i-integrali-e-legumi-ecco-il-piatto-completo-la-salute) La Scuola di Ancel (http://www.lascuoladiancel.it/?s=legumi)

#BROCHUREdellAmbasciataItaliana

FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

© 2017 Eu-Project Bt. 1081 Budapest, Bezerédi utca, 19; Adószám: HU25800474; Cg: 01-06-791333