Il pomodoro - Paradicsom: jótékony és kevésbé jotékony hatása

Frissítve: máj 29


POMODORO IV.

Virtù e tossicità

A detta di molti esperti, non esiste farmaco efficace contro l’invecchiamento come lo è il pomodoro.

L’azione benefica è data essenzialmente dai carotenoidi, potenti antiossidanti capaci di catturare i radicali liberi e quindi proteggere le cellule: in particolare il licopene (rosso) e il ß-carotene (giallo). Indagini epidemiologiche hanno infatti dimostrato la riduzione significativa della mortalità per tumore, in particolare della prostata, in uomini in età senile e presenile che per decenni sono stati forti consumatori di pomodori e derivati. Il licopene è presente sia nella polpa (11mg/100 g) che nella buccia (54 mg/100 g), ma è meno biodisponibile nel prodotto crudo o poco cotto. La cottura, infatti, indebolisce le fibre di cellulosa e rende il licopene più facilmente utilizzabile dall’organismo, anche se degrada anche gran parte della vitamina C presente. Il contenuto di licopene può aumentare, dopo la raccolta, con la maturazione del prodotto; tuttavia, quelli troppo maturi, a causa di processi ossidativi, possono presentare la comparsa di epossidi indesiderabili. Nonostante il pomodoro abbia molte proprietà, non è adatto a tutti, in particolare a quelle persone che hanno problemi di intolleranza alimentare o allergie: l'istamina contenuta nel frutto è una delle principali sostanze scatenanti. E’ importante infine sapere che il pomodoro, essendo una solanacea come la patata, quando è acerbo produce una tossina, la solanina, e altri glicoalcaloidi che durante la maturazione tendono però a scomparire: in poche parole, più il pomodoro va incontro a maturazione, più la quantità di solanina diminuisce.

PARADICSOM IV.

Paradicsom: jótékony és kevésbé jotékony hatása

Már sokszor elhangzott a szakemberek szájából az, hogy nincs jobb oregedés elleni szer, mint a paradicsom.

A jótékony hatást a karotenoidek biztosítják, olyan antioxidánsok, amelyek képesek megakadályozni a szabadgyökök felszabadítását, tehát így megvédeni a sejteket: különösen a likopén (a vörös) és a ß-karotin (sárga) karotin. Epidemiológiai kutatások mutatták, hogy valóban, olyan szenilis vagy preszenilis életkorban lévő férfiaknál, akik az életük során nagy paradicsom és paradicsom alapú termékek nagy fogyasztói voltak, a tumorok miatti, főleg a prosztatatumor miatti elhalálozási ráta sokkal kisebb. A likopén jelen van akár a paradicsom húsában, (11mg/100 g), akar a héjában (54 mg/100 g), de kevésbé jelen a nyers, vagy csak enyhén elkészített termében. A főzés ebben az esetben legyengíti a cellulózt és a szervezet jóbban tudja kivenni a likopént, akkor is, ha köztudat, a C vitamin eltűnik a hőkezelés során. A likopénben való tartalom nőhet az érlelés folyamán még a paradicsom leszedését követően az oxidálódás folyamatok miatt előidézhetik a nem kívánatos epoxidok eltűnését. De figyelem, akkor is ha a paradicsomnak nagyon sok jó tulajdonsága van, mégsem mindenkinek való, főleg azoknak nem, akiknek az insztamin allergiában szenvednek. És még nagyon fontos tudni róla, hogy mivel a paradicsom egy “solanaceo” féle növény, egy solanina nevű toxint vagy egyéb glikoalkaloidokat termel, ami egyre kevesebb mennyiségben van jelen, ahogy ér a gyümölcs, tehát minél érettebb, annál kevésbé veszélyes ebből a szempontból.

#AlbertoTibaldikidolgozásában

4 megtekintés

© 2017 Eu-Project Bt. 1081 Budapest, Bezerédi utca, 19; Adószám: HU25800474; Cg: 01-06-791333

FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK