Il pomodoro - Paradicsomos ételfogások
Frissítve: 2020. máj. 29.
POMODORO V.
Piatti tipici
Il pomodoro può essere abbinato a tanti altri cibi e lo ritroviamo così dagli antipasti fino ai cocktails.
L’uso più semplice è sulla bruschetta, accompagnato da sale, aglio, olio extravergine d’oliva e origano; fresca e deliziosa è, invece, la classica insalata di pomodori alla caprese, molto simile peraltro alla Greek Salade, con la feta al posto della mozzarella. In Toscana, ad esempio, troviamo sia l’antica ricetta della pappa col pomodoro, da consumare rigorosamente con il tipico pane senza sale che la panzanella, famosa perché ricorda con i suoi ingredienti il tricolore italiano. Anche i sughi e i succhi di pomodoro sono largamente utilizzati in ogni ambito: indissolubilmente legati alla tradizionale pizza, utilizzati nella preparazione del Bloody Mary, un cocktail a base di vodka, succo di pomodoro e spezie piccanti, oppure serviti persino in un sorbetto. Infine, anche la stessa salsa può essere preparata in vari modi, da quelli classici a quelli più particolari: ne è un esempio la capuliata, una conserva di pomodoro tipica del ragusano.

PARADICSOM V.
Paradicsomos ételfogások
A paradicsomot minden típusú más élelmiszerekkel lehet kombinálni, így az előételektől a koctailokig mindenütt jelen van alapanyagként.
A legegyszerűbb használata a bruschetta: pirítós, rá só, extraszűz olíva olaj, fokhagyma és oregánó; friss és finom azonban a híres “caprese” saláta, nagyon hasonló a görög salátához, csak, hogy itt, a feta sajt helyett mozzarellánk van. Toszkánában például megtaláljuk a „pappa col pomdoro” antik receptjét, ami szigorúan csak a sónélküli panzanella típusú kenyérrel az igazi. Azért is híres ez az étel, mert felidézi az olasz zászló színeit. A paradicsom szószokat is széleskörben használjuk: hagyományokhoz fűződik a használatuk a pizzán, a vodka alapú Bloody Mary féle koktéliban, amelybe még nagyon pikáns fűszereket is keverik, vagy amelyeket még szorbett-ben vegyítve is szolgálják fel. A paradicsom szószt sokféle módon készíthetjük, a klasszikustól a leg extrémig, például a „capuliata”, egy tipikus ragusa-i paradicsomszósz konzerv.