top of page
Frontpage.JPG
fausto 1.png

Olasz Gasztronómiai Világhét
2023, november 16

Conviviale Evento

Il 16 novembre, nell'ambito dell'VIII Settimana della Cucina Italiana nel Mondo, si è svolta una Conviviale Evento,  memorabile organizzata dalla Delegazione di Budapest per celebrare il 70° anniversario della fondazione dell'Accademia Italiana della Cucina. L'evento, ospitato nel prestigioso ristorante FAUSTO’s, ha visto la partecipazione di numerosi accademici, dell'Ambasciatore di Spagna S.E. Alfonso DASTIS, nonché di un importante numero di ospiti ungheresi e internazionali.

Durante la serata, il Delegato ha sottolineato l'importanza della cucina come espressione profonda della cultura di un Paese e come patrimonio da salvaguardare e tramandare. Ha poi delineato le tappe significative delle origini e dell'evoluzione dell'Accademia Italiana della Cucina, riflettendo sul futuro e sottolineando il lavoro eccezionale svolto dall'istituzione, riconosciuta come "Istituzione culturale" dal Ministero per le Attività e i Beni Culturali Italiano nel 2003.

L'evento è stato un'occasione per riflettere sul significato autentico del "mangiare all’italiana" e per affrontare la lotta contro il fenomeno dell'Italian Sounding, che mira a difendere l'autenticità del made in Italy in ogni sua espressione culturale e gastronomica.

I partecipanti hanno ricevuto materiale informativo e hanno avuto l'opportunità di scaricare l'app dell'Accademia, grazie anche all'assistenza degli accademici presenti. In omaggio, è stata donata una copia in lingua inglese sia del “Manifesto del Settantennale” che del libro “La Storia della Cucina Italiana a fumetti”agli ospiti che hanno partecipato come „esterni” alla serata, per la loro maggior parte ungheresi.

La serata è stata impreziosita da un menù intrigante, in armonia con il tema della Settimana, e composto da piatti che valorizzavano la sapienza culinaria e l'innovazione dello chef Fausto Di Vora e dello chef Giorgio Cavicchiolo.

Al termine dell'evento, Fausto Di Vora, il proprietario e chef del Ristorante FAUSTO's, ha ricevuto in segno di riconoscimento per la sua quasi trentennale attività di valorizzazione della cucina italiana all’estero, il piatto ricordo dei 70 anni dell'Accademia e la cartolina postale obliterata con il francobollo commemorativo, nonché una targa rilasciata dal Ministero dell’Agricoltura, della Sovranità alimentare e delle Foreste in collaborazione con il Ministero della Cultura. Questi premi sono stati conferiti per il suo impegno nel rispettare e osservare la tradizionale e caratteristica cucina nazionale, regionale e locale.

Inoltre, al termine della serata è stata realizzata un'intervista con Fausto Di Vora, disponibile su YouTube, in cui ha condiviso le sue riflessioni e esperienze in merito all'importanza della cucina italiana e del suo ruolo nel contesto internazionale.

La serata si è conclusa con un caloroso applauso, testimoniando la soddisfazione dei presenti per l'eccezionale evento e l'apprezzamento per l'importante ruolo dell'Accademia nella promozione della cucina italiana a livello globale.

Rendezvény vacsora

November 16-án, a VIII. Olasz Konyhai Világhét keretein belül, Budapest Delegációja által szervezett emlékezetes estén ünnepeltük az Olasz Konyhaművészeti Akadémia alapításának 70. évfordulóját. Az eseménynek a FAUSTO’s nevű neves étterem adott otthont, ahol számos akadémikus, Spanyolország nagykövete, S.E. Alfonso DASTIS, valamint számos magyar és nemzetközi vendég vett részt.

Az est folyamán a Delegátus kiemelte a konyha fontosságát, mint egy ország kultúrájának mély kifejeződése, és mint olyan örökség, amelyet meg kell őrizni és tovább kell adni. Beszélt az Olasz Konyhaművészeti Akadémia eredetéről, fejlődéséről és jövőbeli kilátásairól, kiemelve az intézmény által végzett kiváló munkát, amelyet 2003-ban a Kulturális Tevékenységekért és Kulturális Örökségért Felelős Minisztérium "Kulturális Intézményként" ismert el.

Az esemény lehetőséget biztosított az "olasz módra étkezés" igazi jelentésének megvitatására és az Italian Sounding jelenség elleni küzdelemre, amely az olasz made in Italy kulturális és gasztronómiai kifejeződéseinek hitelességét védi.

A résztvevők információs anyagokat kaptak, és lehetőségük nyílt az Akadémia alkalmazásának letöltésére, az akadémikusok segítségével. Ajándékba kaptak egy angol nyelvű példányt a "Hetedik Évtizedi Manifesztumról" és az "Olasz Konyha Története Képregényben" című könyvről.

Az estét egy izgalmas menüvel gazdagították, amely összhangban állt a Világhét témájával, és ételeket tartalmazott, amelyek Fausto Di Vora és Giorgio Cavicchiolo séf kulináris tudását és innovatív rugalmasságát dicsérték. A kínált ételek között voltak: Garnélarák, articsóka, csicseriborsó krém; Töltött tökös tortellik, mandula krém; Tőkehal, bab, zeller; Bárány carré, padlizsán; Ricotta mousse és gesztenye, birsalma.

Az est végén Fausto Di Vora, a FAUSTO's étterem tulajdonosa és séfje, elismerésként majdnem harmincéves tevékenységéért az olasz konyha külföldi népszerűsítésében, megkapta az Akadémia 70 éves emléktárgyát, egy postai képeslapot a megemlékező bélyeggel, valamint az Agrár-, Élelmezési Függetlenségi és Erdészeti Minisztérium és a Kultúra Minisztériuma által kiállított táblát. Ezeket az olasz és külföldi vendéglátóhelyek részére adták, amelyek komoly garanciát nyújtanak a hagyományos és jellegzetes nemzeti, regionális és helyi konyha tiszteletben tartására és betartására.

A résztvevők tájékoztató anyagokat kaptak, és lehetőségük nyílt az Akadémia alkalmazásának letöltésére, az ott jelen lévő akadémikusok segítségével. Ajándékba minden „külsős” vendég, akik többségében magyarok voltak, megkapta az „A hetvenedik évforduló Manifesztumának” és a „La Storia della Cucina Italiana a fumetti” (Az Olasz Konyha Története Képregényben) angol nyelvű példányát.Az esemény lezárásaként Fausto Di Vora-val egy interjú is készült, amely elérhető a YouTube-on, ahol megosztotta gondolatait és tapasztalatait az olasz konyha nemzetközi jelentőségéről.

Az este nagy tapsviharral zárult, ami a jelenlévők elégedettségét és az Akadémia fontos szerepének elismerését bizonyította az olasz konyha globális népszerűsítésében.

Interjú Fausto Di Vorával

bottom of page