top of page

A-Z Témák

A Blog témái / I temi del Blog

 Friss házi tészta / Pasta fresca

Friss házi tészta / Pasta fresca

Friss házi tésztát készíteni nem nagy ördöngösség, csak egy kis gyakorlat kell hozzá. Itt megadjuk a legalapvetőbb tanácsokat a friss házi tésztája elkészítéséhez! Fare la pasta fresca in casa non è un'impresa ardua, bisogna solo mettere in conto un po' di esercizio. Qui vi do i consigli di base per preparare l’impasto.

2

A Nagyböjt / La Quaresima

A Nagyböjt / La Quaresima

Az olasz felfogás szerint „soványt” enni nem jelent íztelent enni. Az olasz gasztronómiában a Nagyböjtnek megvannak az ételfogásai az előételtől a desszertig. Mangiare di magro non vuol dire rinunicare ai sapori. La gastronomia italiana distingue una cucina della Quaresima dall’antipasto fino ai dolci.

3

A menü művészete / Decidere il menu

A menü művészete / Decidere il menu

A menü összeállítása egy művészet, mert az ízek „erősségét” megfelelően kell skálázni, jól összepárosítani az étkeket és italokhoz, mindezt a színekkel és az illatokkal összeharmonizálni. Decidere il menu è un’arte e vuol dire graduare bene i sapori, sposare bene i cibi con le bevande, i profumi ed i colori.

3

Asztalterítés / Apparecchiare

Asztalterítés / Apparecchiare

Egy szépen és megfelelően terített asztal nem csak étteremben, hanem otthon is emeli az együtt étkezés örömét. Una tavola esteticamente e correttamente apparecchiata non solo in ristorante, ma anche a casa aumenta la gioia della convivialità.

2

Citrom / limone

Citrom / limone

Édességek, sütemények hozzávalója, a halakhoz pótolhatatlan, de használjuk a húsokhoz is, a koktélok elkerülhetetlen alapanyaga, és ideális fűszerezés citromlével salátáknál és gyümölcssalátáknál. Baluardo dei dolci, insostituibile sul pesce, ma adatto anche alle carni, inevitabile nei cocktail, ideale come condimento e legante di insalate e macedonie di frutta

3

Grillezés / Cucina alla griglia

Grillezés / Cucina alla griglia

Jól grillezni nem könnyű, legelsősorban a rács és a hőforrás hőmérséklete kötötti egyensúly megfelelőnek kell lennie, de vannak általános szabályok, már ezek betartásával jó eredményre számíthatunk. Grigliare bene non è stato mai facile, ma ecco qualche regola ma ecco qualche regola che ci può aiutare.

8

Halak / Pesce

Halak / Pesce

A halat a sütőben, grillen vagy serpenyőben lehet megsütni. Noha van úgy, hogy a sütési formákat keverik, ám minden típusú sütésnek megvannak a maga szabályai. Il pesce arrosto può essere arrostito in forno, alla griglia o in padella, anche se combinati, ogni tipo di arrostimento ha le sue regole precise.

9

Meditarrán Diéta/Dieta mediterranea

Meditarrán Diéta/Dieta mediterranea

Az egészséges életmód egyenlő az egészséges táplálkozással, amelynek mintának szolgálhat a Földközi-tenger vidéken élő népek étrendje, Olaszországban pedig az őshonos mediterrán diéta. Un modo di vita sano contiene una nutrizione sana, di cui modello lo troviamo attorno al Mediterraneo espresso nella dieta mediterranea

17

Olasz konyhaművészet Cucina italian

Olasz konyhaművészet Cucina italian

A cikksorozatunkban nem csak kijelentjük, hogy AZ OLASZ KONYHA NEM LÉTEZIK, de elemezük a különböző régiók egyedi voltát, szemügyre vesszük, mitől is olyan hihetetlenül gazdag az olasz gasztronómia. Oltre a dirlo che LA CUCINA ITALIANA NON ESIST osserviamo lungo questa serie di articoli in che consiste la sua richezza

15

Padlizsán / Melanzana

Padlizsán / Melanzana

A XVIII-ik században még azt gondoltak a padlizsánról, hogy ez a “Mela di Sodoma” a láz és epilepszia rohamaiért felelős. Majd ez a vélemény megváltozott. In passato la melanzana era chiamata "Mela di Sodoma" e la accusavano di essere all'origine di febbri e crisi di epilessia nei propri pazienti. Poi tutto è cambiato.

1

Paradicsom / Pomodoro

Paradicsom / Pomodoro

In Spagna, presso il piccolo villaggio di Bunyol, vicino a Valencia, il 29 Agosto di ogni anno si celebra la Tomatina, la più grande battaglia di pomodori al mondo. Spanyolországban, a Bunyol nevezetű kis faluban (Valenciához közel) augusztus 29-én ünneplik a Tomatinát, vagysi a éegnagyobb paradicsom csatát.

4

Pezsgő / Spumante

Pezsgő / Spumante

A természetes pezsgőt az alap bor újraérlelésével nyerik. A klasszikus az un. Charmant, majd a Marone-Cinzano módszer, egyre kevésbé használt manapság. Gli spumanti naturali sono ottenuti attraverso una rifermentazione del vino base Il metodo classico e il metodo Charmant, citiamo anche Marone-Cinzano ormai in disuso.

6

Rizottó / Risotto

Rizottó / Risotto

A rizottó megkérdőjelezhetetlenül egy olasz étel. Az elkészítési eljárások egyediek, íme a 7 szabály, amely betartásával jól sikerül a rizottója. Il risotto è un piatto indiscussamente italiano. È una preparazione unica e originale Sette sono le regole per un buon risotto. Eccole.

2

Érlelt élelmiszerek Cibi fermentati

Érlelt élelmiszerek Cibi fermentati

Talán nem is gondolnánk, hogy a bor, a sör, a joghurt, az olívák, mind érlelt élelmiszerek. Fedezzük fel most, hogy milyen jótékony hatással vannak az egészségünkre. Forse pensiamo di non mangiare molti cibi fermentati, ma il vino, la birra, lo yogurt, le olive sono tutti cibi feremntati. Vediamone insieme i benefici.

1

bottom of page