top of page
sáv.png
VIII. Olasz Gasztronómiai VilághétJPG

VIII.  Olasz Gasztronómiai Világhét 

La settimana della Cucina Italiana VIII edizione

Az Olasz Gasztronómiai Világhét eseményei 2023, november 13-19
Gli eventi della Settimana della Cucina 13-19 novembre 2023

1. November 13-án a Budapesti Magyar Testnevelési Egyetemen (MTSE) megrendezésre került a "Sporttáplálkozási Szeminárium", amelyet a Budapesti Olasz Kereskedelmi Ügynökség irodája és az Olaszország Magyarországon Nagykövetsége szervezett. Az esemény során egyetemi oktatók, kutatók és olasz-magyar táplálkozási szakértők, köztük Dr. Gabriella Morini, az íz- és élelmiszertudományok kutatója a Pollenzoi Gasztronómiai Tudományok Egyeteméről, tartottak előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket.

 

2. November 14-én az Olasz Kultúrintézetben került megrendezésre az Olasz Konyhaművészeti Akadémia Budapesti Delegációjának szervezésében a "Hogyan táplálkozzunk élvezettel a jó étkezés mellett" című szeminárium. Ezen a rendezvényen az Akadémia bemutatta történetét, kiemelve a jelentős növekedést az elmúlt 70 évben és jövőbeli fejlődési irányvonalait. Ezután Dr. Gabriella Morini egy előadást tartott, amely az íz és az egészség kapcsolatára összpontosított. A prezentáció után egy kerekasztal-beszélgetés került megrendezésre, amelyen Budapest három jelentős és történelmi gasztronómiai alakja, Gianni Annoni a POMO D’ORO étteremből, Graziano Cattaneo a KRIZIA étteremből és Fausto Di Vora a FAUSTO’S étteremből vett részt. Ők a moderátor és a közönség kérdéseire válaszolva megosztották tapasztalataikat az íz és az egészség kapcsolatáról.

3. "IL MERCATO DI CAGLIARI" című filmvetítés 2023. november 15-én 18:30-kor a Budapesti Olasz Kultúrintézet Fellini Termében. Ez a film a Cagliari San Benedetto piacának lenyűgöző bemutatása, amely Európa egyik legnagyobb friss termékeket kínáló piaca és a kontinens legnagyobb halpiaca.

4. november 16-án a Budapesti Olasz Konyhaművészeti Akadémia rendezvény vacsorát szervez a Fausto's étteremben, ahol a magyar vendégeknek bemutatják az intézmény történetét, majd egy vacsorát következik, amelynek menüjében kizárólag a felhasznált alapanyagok szerepelnek, hogy még inkább kiemeljék a kulináris szaktudást és Fausto di Vora séf rugalmasságát a hagyományok és az innováció tiszteletben tartásával.
 

1. 13 novembre presso l’Università Ungherese dello Sport (MTSE) a Budapest si è svolto il “Seminario sull’alimentazione sportiva”, organizzato dall’Ufficio di Budapest dell’Italian Trade Agency e dall’Ambasciata d’Italia in Ungheria.

L’evento è seguito da presentazioni discussioni di  tavola rotonda, coinvolgendo docenti universitari, ricercatori ed esperti nutrizionisti sia italiani che ungheresi tra cui la dottoressa Gabriella Morini, ricercatrice in scienze del gusto e del cibo presso l’Università degli Studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo.

2. 14 novembre presso l'Istituto Italiano di cultura, organizzato dall'Accademia Italiana della Cucina, Delegazione di Budapest il Seminario “Come nutrirsi mantenendo il piacere della buona tavola”nell'ambito di quale una relazione sull'ACCADEMIA ha presentato le sue origini, evidenziandone la progressiva e significativa crescita avvenuta nel corso di questi 70 anni e definendo le linee della sua evoluzione futura peraltro già in atto. Successivamente, la Dott.ssa Gabriella MORINI, ha tenuto una presentazione in cui ha sviluppato una fine analisi incentrata sul rapporto tra gusto e salute.
Dopo la presentazione una tavola rotonda sugli argomenti trattati che ha coinvolto anche tre delle più importanti e storiche presenze gastronomiche a Budapest, ovvero Gianni ANNONI del ristorante POMO D’ORO, Graziano CATTANEO del ristorante KRIZIA e Fausto DI VORA del ristorante FAUSTO’S che, rispondendo alle domande del moderatore e del pubblico hanno portato le loro esperienze che hanno aiutato a meglio comprendere il rapporto tra gusto e salute.  

3. Proiezione del film IL MERCATO DI CAGLIARI il 15 Novembre alle 18:30 presso la Sala Fellini dell’Istituto Italiano di Cultura di Budapest 
Questo film offre un’affascinante esplorazione del Mercato di San Benedetto a Cagliari, uno dei più grandi mercati di prodotti freschi in Europa e considerato il più grande mercato del pesce del continente.

4. 16 novembre Conviviale evento organizzata dall'Accademia Italiana della Cucina presso il Ristorante Fausto'sdove agli ospiti ungheresi verrà presentata la storia dell'istituzione, poi seguita da una cena di cui menù, non a caso, sono riportate esclusivamente le materie prime utilizzate per dare ancora maggior valore alla sapienza culinaria ed alla duttilità del chef Fausto di VORA, nel rispetto della tradizione e della innovazione.

Az ITA -Italian Trade Agency sajtóközleménye
ITA -Italian Trade Agency 
comunicato stampa
ITA.JPG

BUDAPEST 2023. november 13. – Kezdetét vette a VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét (november 13-19.) melynek keretében az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency) budapesti irodája és az Olasz Nagykövetség „Sporttáplálkozási szemináriumot” szervez a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen ahol szakértő oktatók és dietetikusok tartanak előadást egyetemi hallgatók profi sportolók és olasz kötődésű vendégek részvételével a sport világából. A rendezvényen olasz élelmiszer kóstolókra és egy záró főző bemutatóra kerül sor.

  1. november 13-19. között kerül megrendezésre a VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét melynek célja hogy bemutassa az olasz konyha értékes hagyományait és a kiváló olasz élelmiszereket. Az idei rendezvénysorozat központi témája “Terítéken az olasz konyha: jóízűen egészséges”.

A világhét november 13-án a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen szervezett Sporttáplálkozási szemináriummal veszi kezdetét melyet az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) és az Olasz Nagykövetség rendez a Pollenzoi Gasztronómiai Tudományok Egytemének és az MTSE Sport-táplálkozástudományi Központjának közreműködésével.

 

A rendezvényt Dr. Radák Zsolt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese H.E. Manuel Jacoangeli az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete és Madaras Norbert a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke nyitja meg. Ezt követően előadásokra és kerekasztal beszélgetésekre kerül sor valamint magyar és olasz egyetemi oktatók és táplálkozási szakértők által összeállított élelmiszer kóstolókra melyek az egszséges táplálkozás sportolók életében betöltött vonatkozásaira hívják fel a figyelmet. A mediterrán diéta egy-egy jellegzetes alapanyaga kerül a középpontba mint a pármai sonka a Parmigiano Reggiano az extra szűz olívaolaj és a pisztácia. Az esemény zárásaként a Pollenzo Food Lab főző bemutatójára kerül sor melynek során a mintegy 100 vendég – szakemberek egyetemi hallgatók újságírók – megkóstolhatják az olasz konyha néhány kiváló fogását.

A szemináriumot a rendezvény során élőben közvetítik az Olasz Külkereskedelmi Intézet Facebook oldalán: ITA Budapest (https://www.facebook.com/ITA.Budapest)

ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004

 

Olaszország és Magyarország között élénk kereskedelmi kapcsolat van a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek terén melyet jól mutat hogy Olaszország nyolcadik helyen szerepel a Magyarországra beszállító partner országok listáján 53%-os részesedéssel. 2022-ben 401 millió euró értékben exportált élelmiszereket és italokat Magyarországra 145%-os emelkedéssel az előző év adataihoz képest. A legjelentősebb termékkategóriák a hús kávé olívaolaj tészta és a sajtok.

A szeminárium célja hogy felhívja a figyelmet az olasz konyha és a minőségi olasz élelmiszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásaira valamint jól igazodik az Olasz Külkereskedelmi Intézet feladatához mely a Made in Italy termékek népszerűsítése és jelenlétük megerősítése világszerte.

További információ: budapest@ice.it

ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004

BUDAPEST, 13 Novembre 2023 – Ha preso il via l'VIII Edizione della Settimana della Cucina Italiana (13-19 novembre), nell'ambito della quale l'Ufficio di Budapest dell'Italian Trade Agency e l'Ambasciata d'Italia hanno organizzato un “Seminario sull'alimentazione sportiva” presso l'Università Ungherese dello Sport. Il seminario include presentazioni di docenti esperti e nutrizionisti, coinvolgendo studenti, atleti professionisti e ospiti con legami italiani nel mondo dello sport. L'evento prevede anche degustazioni di prodotti alimentari italiani e una dimostrazione culinaria finale.

Il seminario, che si svolge dal 13 al 19 novembre 2023, mira a presentare le preziose tradizioni della cucina italiana e i suoi eccellenti prodotti alimentari. Il tema centrale di quest'anno è “A tavola con la cucina italiana: il benessere con gusto”.

La settimana mondiale inizia il 13 novembre con un seminario sull'alimentazione sportiva organizzato dall'Italian Trade Agency (ITA) e dall'Ambasciata d'Italia in Ungheria, in collaborazione con l'Università degli Studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo e il Centro di Nutrizione Sportiva dell'Università Ungherese dello Sport.

Il seminario è stato inaugurato dal Dr. Zsolt Radák, Vice-Rettore per la Scienza e l'Innovazione dell'Università Ungherese dello Sport, S.E. Manuel Jacoangeli, Ambasciatore d'Italia in Ungheria, e Norbert Madaras, Presidente della Federazione Ungherese di Pallanuoto. A seguire, ci sono state presentazioni e tavole rotonde, oltre a degustazioni di alimenti preparati da docenti universitari e esperti nutrizionisti ungheresi e italiani, mettendo in evidenza l'importanza di un'alimentazione sana nella vita degli atleti. Gli ingredienti caratteristici della dieta mediterranea, come il prosciutto di Parma, il Parmigiano Reggiano, l'olio extravergine d'oliva e il pistacchio, sono stati al centro dell'attenzione. L'evento si conclude con una dimostrazione di cucina del Pollenzo Food Lab, permettendo ai circa 100 ospiti – professionisti, studenti e giornalisti – di assaggiare alcuni dei piatti più squisiti della cucina italiana.

Il seminario è trasmesso in diretta sulla pagina Facebook dell'Italian Trade Agency di Budapest: ITA Budapest (https://www.facebook.com/ITA.Budapest).

ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004

Esiste un'intensa relazione commerciale tra Italia e Ungheria nel settore dei prodotti agricoli e alimentari, come dimostrato dal fatto che l'Italia si classifica all'ottavo posto tra i paesi fornitori dell'Ungheria con una quota del 53%. Nel 2022, l'Italia ha esportato cibi e bevande in Ungheria per un valore di 401 milioni di euro, registrando un aumento del 14,5% rispetto all'anno precedente. Le principali categorie di prodotti esportati includono carne, caffè, olio extravergine di oliva, pasta e formaggi.

L'obiettivo del seminario è di sensibilizzare sugli effetti benefici della cucina italiana e dei prodotti alimentari di qualità sulla salute, in linea con la missione dell'Italian Trade Agency di promuovere e rafforzare la presenza dei prodotti Made in Italy in tutto il mondo.

 

Per ulteriori informazioni: budapest@ice.it

ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004

bottom of page