Az ITA -Italian Trade Agency sajtóközleménye
ITA -Italian Trade Agency
comunicato stampa

BUDAPEST 2023. november 13. – Kezdetét vette a VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét (november 13-19.) melynek keretében az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency) budapesti irodája és az Olasz Nagykövetség „Sporttáplálkozási szemináriumot” szervez a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen ahol szakértő oktatók és dietetikusok tartanak előadást egyetemi hallgatók profi sportolók és olasz kötődésű vendégek részvételével a sport világából. A rendezvényen olasz élelmiszer kóstolókra és egy záró főző bemutatóra kerül sor.
-
november 13-19. között kerül megrendezésre a VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét melynek célja hogy bemutassa az olasz konyha értékes hagyományait és a kiváló olasz élelmiszereket. Az idei rendezvénysorozat központi témája “Terítéken az olasz konyha: jóízűen egészséges”.
A világhét november 13-án a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen szervezett Sporttáplálkozási szemináriummal veszi kezdetét melyet az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) és az Olasz Nagykövetség rendez a Pollenzoi Gasztronómiai Tudományok Egytemének és az MTSE Sport-táplálkozástudományi Központjának közreműködésével.
A rendezvényt Dr. Radák Zsolt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese H.E. Manuel Jacoangeli az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete és Madaras Norbert a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke nyitja meg. Ezt követően előadásokra és kerekasztal beszélgetésekre kerül sor valamint magyar és olasz egyetemi oktatók és táplálkozási szakértők által összeállított élelmiszer kóstolókra melyek az egszséges táplálkozás sportolók életében betöltött vonatkozásaira hívják fel a figyelmet. A mediterrán diéta egy-egy jellegzetes alapanyaga kerül a középpontba mint a pármai sonka a Parmigiano Reggiano az extra szűz olívaolaj és a pisztácia. Az esemény zárásaként a Pollenzo Food Lab főző bemutatójára kerül sor melynek során a mintegy 100 vendég – szakemberek egyetemi hallgatók újságírók – megkóstolhatják az olasz konyha néhány kiváló fogását.
A szemináriumot a rendezvény során élőben közvetítik az Olasz Külkereskedelmi Intézet Facebook oldalán: ITA Budapest (https://www.facebook.com/ITA.Budapest)
ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004
Olaszország és Magyarország között élénk kereskedelmi kapcsolat van a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek terén melyet jól mutat hogy Olaszország nyolcadik helyen szerepel a Magyarországra beszállító partner országok listáján 53%-os részesedéssel. 2022-ben 401 millió euró értékben exportált élelmiszereket és italokat Magyarországra 145%-os emelkedéssel az előző év adataihoz képest. A legjelentősebb termékkategóriák a hús kávé olívaolaj tészta és a sajtok.
A szeminárium célja hogy felhívja a figyelmet az olasz konyha és a minőségi olasz élelmiszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásaira valamint jól igazodik az Olasz Külkereskedelmi Intézet feladatához mely a Made in Italy termékek népszerűsítése és jelenlétük megerősítése világszerte.
További információ: budapest@ice.it
ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004
BUDAPEST, 13 Novembre 2023 – Ha preso il via l'VIII Edizione della Settimana della Cucina Italiana (13-19 novembre), nell'ambito della quale l'Ufficio di Budapest dell'Italian Trade Agency e l'Ambasciata d'Italia hanno organizzato un “Seminario sull'alimentazione sportiva” presso l'Università Ungherese dello Sport. Il seminario include presentazioni di docenti esperti e nutrizionisti, coinvolgendo studenti, atleti professionisti e ospiti con legami italiani nel mondo dello sport. L'evento prevede anche degustazioni di prodotti alimentari italiani e una dimostrazione culinaria finale.
Il seminario, che si svolge dal 13 al 19 novembre 2023, mira a presentare le preziose tradizioni della cucina italiana e i suoi eccellenti prodotti alimentari. Il tema centrale di quest'anno è “A tavola con la cucina italiana: il benessere con gusto”.
La settimana mondiale inizia il 13 novembre con un seminario sull'alimentazione sportiva organizzato dall'Italian Trade Agency (ITA) e dall'Ambasciata d'Italia in Ungheria, in collaborazione con l'Università degli Studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo e il Centro di Nutrizione Sportiva dell'Università Ungherese dello Sport.
Il seminario è stato inaugurato dal Dr. Zsolt Radák, Vice-Rettore per la Scienza e l'Innovazione dell'Università Ungherese dello Sport, S.E. Manuel Jacoangeli, Ambasciatore d'Italia in Ungheria, e Norbert Madaras, Presidente della Federazione Ungherese di Pallanuoto. A seguire, ci sono state presentazioni e tavole rotonde, oltre a degustazioni di alimenti preparati da docenti universitari e esperti nutrizionisti ungheresi e italiani, mettendo in evidenza l'importanza di un'alimentazione sana nella vita degli atleti. Gli ingredienti caratteristici della dieta mediterranea, come il prosciutto di Parma, il Parmigiano Reggiano, l'olio extravergine d'oliva e il pistacchio, sono stati al centro dell'attenzione. L'evento si conclude con una dimostrazione di cucina del Pollenzo Food Lab, permettendo ai circa 100 ospiti – professionisti, studenti e giornalisti – di assaggiare alcuni dei piatti più squisiti della cucina italiana.
Il seminario è trasmesso in diretta sulla pagina Facebook dell'Italian Trade Agency di Budapest: ITA Budapest (https://www.facebook.com/ITA.Budapest).
ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004
Esiste un'intensa relazione commerciale tra Italia e Ungheria nel settore dei prodotti agricoli e alimentari, come dimostrato dal fatto che l'Italia si classifica all'ottavo posto tra i paesi fornitori dell'Ungheria con una quota del 53%. Nel 2022, l'Italia ha esportato cibi e bevande in Ungheria per un valore di 401 milioni di euro, registrando un aumento del 14,5% rispetto all'anno precedente. Le principali categorie di prodotti esportati includono carne, caffè, olio extravergine di oliva, pasta e formaggi.
L'obiettivo del seminario è di sensibilizzare sugli effetti benefici della cucina italiana e dei prodotti alimentari di qualità sulla salute, in linea con la missione dell'Italian Trade Agency di promuovere e rafforzare la presenza dei prodotti Made in Italy in tutto il mondo.
Per ulteriori informazioni: budapest@ice.it
ICE - Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane Kossuth Lajos tér 13-15. / 2.em. 9 1055 Budapest Hungary T +36 1 266 7555 / F +36 1 266 0171 E-mail: budapest@ice.it www.ice.it Cod. Fisc. / Part. Iva 12020391004
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |