top of page

Settimana della Cucina Italiana,
18-24 novembre 2019


OLASZ GASZTRONÓMIAI VILÁGHÉT  2019, november 18-24

November 18. és 24. között immár negyedik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét! A rendezvény az olasz kormány, az olasz Külügyi- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium és egyéb intézmények kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a minőségi konyhát, annak minden aspektusával együtt: kultúra, kutatás, innováció, biodiverzitás és a régiók identitása.

A 2015-ös Világkiállításhoz hasonlóan, a Világhét az olasz táplálkozásfilozófia, a táplálkozási ismeretek és a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának a fontosságát hirdeti. Az elmúlt három évben a Gasztronómiai Világhét keretén belül 110 országban több mint 4500 rendezvényre került sor.

Az idei év központi témája: „Tudatos táplálkozás, ízléskultúra”. A programsorozat célja egyrészt az, hogy tudatosítsa az étel és az egészség között fennálló kapcsolatot, másrészt az is, hogy új érzékszervi tapasztalatokat nyújtson a fogyasztók számára. A táplálkozási ismeretek és a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozási minta aspektusain túlmenően a Gasztronómiai Világhét arra is törekszik, hogy újra felfedezzük azon területeket, ahol eredetileg előállították a jellegzetes olasz termékeket, valamint betekintést nyújt az „Italian sounding” jelenség elleni küzdelembe is.

Volantino della Settimana della Cucina

A Gasztronómiai Világhét Budapesten a rendezvény alkalmából szervezett sajtókonferenciával veszi kezdetét, amelynek díszvendége Cristina Bowerman, Michelen-csillagos séf. Bowerman az Olasz Ízek Nagykövetei Egyesületének az Elnöke is, az általa tartott mesterkurzus segítségével bepillantást nyerhetünk a rizottó titkaiba, amelyet ezúttal valtellinai bresaola marhasonka (OFJ) és cetarai szardella ízesít. A Világhét gazdag programkínálatot nyújt! Az idei év főszereplői a rizottó, a nyers pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és a bor, vagy – ahogy a nagy lángelme, Leonardo nevezte – „a kellemetes nedű” lesznek.

November 18-án hétfőn kerül sor az első „Nemzetközi Alessandro Narducci Díj” díjkiosztójára, amelynek díjazottjai a fiatal szakácstehetségek közül kerülnek ki. A díjkiosztót három vendéglátóipari oktatási intézet – Datini di Prato (Toscana), Aldo Moro di Santa Cesaria (Puglia) és Tor Carbone (Lazio) – mesterkurzusa követi, amelynek során fiatal tanulók készítenek ízletes fogásokat saját régiójuk ételeiből. Késő délután az Akademia Italiában egy olasz Aperi-Cocktail nyújt kikapcsolódást. November 19-én kedden Luisa Torri egyetemi tanár, a pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyeteme Érzékszervi Vizsgálatok Laboratóriuma Igazgatójának vezetésével a balzsamecet alapanyagául szolgáló mustok illatait fedezhetjük fel a lágy textúrájú parmezán sajt kíséretében. Este az „Ízlés szerint fűszerezve” c. film vetítésén „Arturo chef” életénék viszontagságait ismerhetjük meg. November 20-án szerdán Luisa Torri a pármai sonka különleges ízvilágát ismerteti meg velünk, megkóstolhatjuk két cég sonkáját és felfedezhetjük a közöttük lévő különbségeket. Este egy érdekes, a „Leonardo és a bor” c. dokumentumfilm segítségével – 500 évvel a halála után – megismerhetjük a nagy lángelme, Leonardo da Vinci szőlőültetvényeit. A filmvetítés után Vinci-beli borokat kóstolhat a közönség.

November 21-én csütörtökön egy, a Nebih-hel közösen szervezett konferencián a vendéglátóiparban dolgozóknak nyújtunk hasznos információkat; csütörtök délelőtt egy szakmai borkóstolóval egybekötött szemináriumra is sor kerül, este pedig egy borszakértő és egy séf mesélnek az ételek és a borok párosításáról.

November 22-én pénteken szakmai napot szervezünk újságírók és a turisztikai szektorban működő vállalkozások képviselőinek részvételével, akik egy interaktív, az érzékszerveiket is igénybe vevő utazáson vehetnek részt, miközben megismerhetik néhány olasz régió jellegzetes fogását. 

Volantino della Settimana della Cucina
bottom of page