top of page

21 Novembre - SEMINARIO CON DEGUSTAZIONE TECNICA DI VINI ITALIANI - OLASZ BOROK KÓSTÓLÁSÁVAL EGYBEKÖTÖTT SZEMINÁRIUM

Olasz Konyhaművészet Világhete

   

            Az ITA (Italian Trade Agency – volt ICE, Istituto di Commercio Estero) szervezésében került sor november 21-én arra a professzionális borkóstolóra (degustazione tecnica), amit 5 fehér bornak és 5 vörösbornak szántak az immár megszokott eleganciával és professzionalizmussal -- ami az ITA-ra olyannyira jellemző -- a Ritz- Carlton Hotel Erzsébet Báltermében.

            Az ITA megszokott minőségéhez híven egy igen jól ismert borászt hívtak meg, Nicola Biasit.

           A borszakember egy részletes prezentáció keretében ment végig a borokon és előadta borról borra haladva mit jelent minden egyes bor esetében a DOP – oltalom alatt álló eredet megjelölés – és IGP – Oltalom alatt álló földrajzi megjelölés – a termékek minőségének követelményeit, amit az adott borfajta hivatalos követelmény-rendszere (disciplinare) határoz meg.

           A bor előállítására vonatkozó követelményrendszer 2 féle, a 85% + 15%-os, és a 100%-os keveréket írja elő. Az utóbbi az itt prezentált boroknál csak két bor esetében, a Barolo és Montelpulciano esetében kötelező.

          Természetesen a kóstolási sorrend a fehér, legkönnyebb borokkal kezdődött el, egy pezsgővel, haladva a vörös borok felé, és befejezve a legtestesebb, legmarkánsabb ízű és tanninban leggazdagabb borral.

         A borszakértő előadása és a találkozó főüzenete megegyezett abban, hogy Olaszország bortermelési sokféleségében a leggazdagabb európai ország. Franciaországban (ismét egy híres, patinás, sok tekintetben felülmúlhatatlan bortermelő) nagyjából 4-5 fajta bort találunk. De Olaszországban minden egyes hegyvidék, sőt, sokszor egy-egy hegyoldal vagy domb más és más talajtulajdonságokkal, tengeri levegő áramlással, időjárási viszonyokkal rendelkezik, így sokszor előfordul, hogy akár egy kisebb termelő is többfajta bort állít elő. Ez a fragmentáció eredményezi sokszor azt a nehézséget, hogy egy-egy piacra bevezetett bor esetében el lehessen érni megfelelő kommunikációval és megfelelő bormennyiség mellett belátható időn belül az ismertté válást, az oltalom alatt álló eredet megjelölési és oltalmazott földrajzi eljárásokról nem is beszélve.

 

21 Novembre - PASTE FRESCHE E VINI
FRISS TÉSZTÁK ÉS BOROK TÁRSÍTÁSA

          Az ITA (Italian Trade Agency – volt ICE, Istituto di Commercio Estero) borvacsorát rendezett  november 21-én este olyan ételeket hozzáadva az aznapi professzionális borkóstolás (degustazione tecnica) keretein belül fogyasztott borokhoz, amik az olasz hagyományoknak és szakmai követelményeknek megfelelve illenek az ismertetett, megkóstolt borokhoz. Ismét az ITA-ra jellemzően, a Ritz-Carlton Hotel Erzsébet Báltermében került megrendezésre az esemény.

A menü
Olasz Konyhaművészet Világhete
Olasz Konyhaművészet Világhete
Olasz Konyhaművészet Világhete
Az est egy videós prezentációval vette kezdetét

Az ételek közül a Baroloban disnztelt marhapofát polentával és articsókával kell kimondotan kiemelni, amit Mario Palermo szakács készített úgy, elmondása szerint, hogy 4,5 órát dinsztelte a marhahúst Barolo borban. Az eremény: kimondhatatlanul finom lett.

Olasz Konyhaművészet Világhete
Az est pár képben
bottom of page