Sajtótájékoztató Konferencia Conferenza Stampa
2022, november 14-én
Az Olasz Konyha Világhét egy Sajtókonferenziával veszi kezdetét 2022, november 14-én az ITA megszeervezésében a Casa Pomo D’Oroban. Ez alkalommal beszédet tartottak:
- Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete utalt az Olasz Gasztronómiai Világhét fő témáira, Róma városának a 2030-as Világkiállítás jelöltségének támogatására, valamint arra, hogy ebben az áttekintésben a római hagyomány jellegzetes ételeit is bemutatásra kerülnek
- Giovanna Chiappini Carpena, ICE - Italian Trade Agency – Budapest igazgatója, melynek irányításával az ICE/ITA megszervezte a személyes és online eseményeket, a Masterclass tanfolyamot maestro Gálával, a desszert receptkönyvet, amely mától letölthető az oldalon, összehangolta az éttermek hozzájárulását a videók elkészítéséhez a tipikus római ételekről.
- Gabriele La Posta, az Olasz Kultúrintézet igazgatója beszélt az ízek, színek, illatok sokféleségéről és sokféleségéről, amelyek Olaszország 20 régiójának étel- és boruniverzumát alkotják, az Intézet általános hozzájárulásáról az olasz ételek és borok kiválóságának népszerűsítéséhez, a filmvetítéséről A firenzei központi piacról november 15-én.
- Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia budapesti Delegátusa.
Beszédének főbb pontjai:
- Az Olasz Konyhaművészeti Akadémiának 224 küldöttsége van Olaszországban, egészen pontosan 223 delegáció és 1 delegáció; világszerte 68 delegáció és 23 delegáció. Intenzív tevékenységből álló munkájukkal alkalmat ad az akadémikusok találkozására és eszmecseréjére.
- 2003-ban az Akadémiát az Olasz Köztársaság Elnöksége védnöksége alatt álló kulturális intézményként ismerték el, ezzel a nagy és fontos olasz kulturális valóságok közé sorolták, amelyek a kultúra számos területén tapasztalatot és bölcsességet hoznak.
- „A FŐZÉSI KULTÚRA AZ ORSZÁG EGYIK LEGMÉLYEBB KIFEJEZÉSE, TÖRTÉNETÉNEK ÉS LAKOSAI ÉLETÉNEK GYÜMÖLCSE, RÉGIÓKÉNT, VÁROSONKÉNT, FALUKÉNT VÁLTOZIK, A LEGMÉLYEBBEN GYŐKEREZETT ÖRÖKSÉG AZ ADOTT NÉP, KÖZÖSSÉG TÖRTÉNELMÉBEN." voltak Michele Fasciano, az Olasz Konyhamúvészeti Akadémia delegátusa szavai.
- Az "együttevés", vagyis az egütt töltött idő az asztal körül, " La convivialità" a mostani Világhét fő témája, az Akadémia egyik sarokköve, és egyet jelent az egészséges és fenntartható olasz táplálkozással, az emberek és a bolygó számára. "Innovációnk alapja a terület és a termékek központi szerepe – amint azt számos területi küldöttségünk is bebizonyította -, de olyan tradicionális kapcsolatokon és tudáson alapszik, amelyek az olasz kézművességet a világ számára példává teszik."
La Settimana della Cucina inizia con una Conferenza Stampa organizzata da ITA, alla Trattoria Pomo D’Oro lunedì 14 novembre. Sono intervenuti, nell’ordine: l’Ambasciatore italiano a Budapest
- S.E. L’Ambasciatore Manuel Jacoangeli si è riferito ai temi principali della Settimana della Cucina, al supporto della candidatura della città di Roma a ospitare l’Esposizione universale 2030 e che sono stati introdotti in questa rassegna anche piatti tipici della tradizione romana.
- la Direttrice di ICE – Italian Trade Agency Giovanna Chiappini Carpena, sotto la direzione di cui L’ICE/ITA ha organizzato gli eventi in presenza e online, il corso della Masterclass con il maestro Gala, il ricettario dei dolci, scaricabile da oggi sul sito, il contributo dei ristoranti alla realizzazione delle videoricette dei piatti tipici romani.
- il Direttore dell’Istituto Italiano di Cultura Budapest Gabriele La Posta ha parlato della diversità e la pluralità dei sapori, dei colori, dei profumi che compongono l’universo enogastronomico delle 20 regioni d'Italia, del contributo generale dell'Istituto alla popolarizzazione delle eccellenze italiane enogastronomiche, della proiezione del fil sul Mercato Centrale di Firenze del 15 novembre
- il Delegato generale dell’Accademia Italiana della Cucina Delegazione di Budapest Michele Fasciano. I punti principali de suo discorso:
- L’accademia ha 224 delegazioni in Italia, per la precisione 223 delegazioni e 1 legazione; 68 delegazioni e 23 legazioni nel mondo sempre alla ricerca di un lavoro fatto di intensa attività conviviale che costituisce occasione di incontro e scambio di idee tra accademici ospiti.
- Nel 2003 è stato riconosciuto all’accademia il titolo di istituzione culturale sotto il patrocinio della Presidenza della Repubblica italiana, ponendola tra le grandi ed importanti realtà culturali italiane portatrici di esperienza e di saggezza in molti campi della cultura.
- “LA CULTURA DELLA CUCINA È UNA DELLE ESPRESSIONI PIÙ PROFONDE DI UN PAESE, IL FRUTTO DELLA SUA STORIA E DELLA VITA DEI SUOI ABITANTI, DIVERSA DA REGIONE A REGIONE, DA CITTÀ A CITTÀ, DA VILLAGGIO A VILLAGGIO, FRUTTO DI TRADIZIONE E INNOVAZIONE E PER QUESTO DA SALVAGUARDARE A TRAMANDARE”
– così si è espresso Michele Fasciano, Delegato generale dell’Accademia italiana della cucina a Budapest.
- La convivialità, tema di questa edizione, rappresenta un caposaldo dell’Accademia, ed è ugualmente sinonimo di dieta italiana sana e sostenibile, per le persone e per il Pianeta. "La nostra innovazione si basa sulla centralità del territorio e dei prodotti - come anche dimostrato dalle nostre numerose delegazioni territoriali-, ma anche sulle relazioni e competenze tradizionali che fanno dell’artigianalità dell’Italia un esempio per il mondo."
2022, Olasz Gasztonómia Világhét, november 14-i Sajtótájékoztató videóklip
2022, Olasz Gasztonómia Világhét, november 14-i Sajtótájékoztató fotógaléria