top of page

16 Novembre CONFERENZA STAMPA -
SAJTÓ TÁJÉKOZTATÓ 
az olasz nagykövet rezidenciáján
CRISTINA BOWERMAN,
Michelin csillaggal feltüntetett chef,
Olasz Ízek Nagykövetei Egyesületének elnöke

Cristina Bowerman.jpg

Cristina Bowerman számos rangos díjakkal, és az egyetlen olasz séf, amelyet Michelin csillaggal küntették ki.

 

A kreativitás és a kulináris találmányainak minősége mellett Cristina Bowerman emblematikus karriert folytat, mivel olyan környezetben - például haute cuisine - sikerült felbukkannia, amely rendkívül elfogult a férfiak felé.

A dél-olaszországi Puglia tartományban született Cristina Bowerman a jogi diploma megszerzése után 1992-ben új távlatok keresésének vágyával költözött Kaliforniába. Itt kíváncsiságtól hajtva fordult a konyhaművészet felé és újabb, kulináris művészeti diplomát szerzett.

Kaliforniában a kriminalisztikai tanulmányokat és a grafikai tervezést a San Franciscó-i kávézóban, a Higher Grounds-ban dolgozott, ahol a főzés iránti szenvedélyét fejlesztette, amelyet mindig nagyrészt anyja és nagymamája tanításaiból inspírálódott.

1998-ban Austinba költözött, ahol 2004-ben kulináris művészeti Mastert szerzett. Itt - különösen a Driskill Grill tapasztalatának köszönhetően - fegyelemét és technikáját fejlesztette, és sokat dolgozott az ízeken.

2005-ben úgy döntött, hogy visszatér Olaszországba. Fontos első tapasztalatot szerzett a római Convivio Troiani-ban, mielőtt a Glass Hostaria-ba költözött volna, egy étteremben, amelyet abban az időben nyitottak meg Trastevere szívében, Róma egyik leghíresebb és turisztikai körzetében, és aminek majd a tulajdonosá vált.

Cristina Bowerman az eredeti, sajátos ételeit kínálja, amelyek a külföldön tapasztalt különféle - személyes és szakmai - tapasztalatokból, a világ vezető éttermeiben végzett számos gyakornoki tapasztalatból származnak, és úgí tanítja szakácsait, hogy új ismereteket szerezzenek, és megismerjék, újítani merjenek. 

Sikerült meghódítania konyhájával a helyiek és a nemzetköziek széles közönségét, néha provokatív és zavaró, de mindig felismerhető és ízléses, érdekes keverékben kommunikálva a globális és a helyi ízekről, a modernitást és a hagyományokat.

A séf és a Glass étterem „története” esettanulmányává vált a Bocconi Egyetemen a 2010-es programban.

2008-ban a Két villa kitüntetést kapta a The Gambero Rosso Guide-ban, 2010-ben pedig Michelin-csillaggal tüntették ki - az egyetlen női szakács, aki abban az évben kapott ilyen magas rangű kitüntetésben részesülhetett.

 

2012 novemberében, a római Prati kerületben található egykori Alfa Romeo gyár radikális felújítása után született a Romeo Chef & Baker. Bowerman séf dolgozta ki ennek az egyedülálló és innovatív projektnek a gasztronómiai kinalatát.

Ezt követően létrehozta a két Ape Romeo élelmiszer-teherautót is, amelynek célja a Romeo kínálata vándorlóvá tétele.

2013-ban elnyerte az „Év női séfje” díjat - Identità Golose 2013.

2015-ben a római Testaccio piacon, a római legnépszerűbb piacán Cristina Bowerman átviszi  az utazási tapasztalatait egy ún. pop koncepciónak: itt több mint kétezer négyzetméteren, beleértve éttermet, pékséget, gasztronómiát, Frigo fagylaltboltot és a nápolyi és a római pizzára szakosodott Giulietta pizzériát  foglaja be.

 

2015-ben Cristina Bowerman az egyetlen nő, akit a Expo Milano 2015 séf nagykövetének választottak. Ez a kezdeményezés egy olyan véleményalkotók nemzetközi hálózatának létrehozására irányult, amely kész bemutatni a világkiállítás témáját: A bolygó etetése, az élet energiája.

2015 novemberében a séf átveszi az „Aila Progetto Donna” díjat az Associazione Aila Olasz Alapítványtól az osteoarthritis és osteoporosis elleni küzdelemért. A legkedveltebb elkötelezettségei között 2015-ben a legnagyobb ACTION AID kampány csillaga. Nagyon elkötelezett a Fiorano for Kids éves rendezvény szervezésében is, amelynek célja pénzeszközök gyűjtése a speciális étrend terápiás szerepének kutatására a gyermekek epilepsziájának kezelésében.

 

Cristina Bowerman 2016. márciusától az Élelmezési Törvény Bizottságában, az olasz konyha és az intézmények közötti cselekvésben, a Mezőgazdasági Minisztérium Élelmezési és Erdészeti Politikáján dolgozik.

2016 márciusában elnyeri az „Identità nuove sfide” díjat az Identità Golose 2016 versenyen.

2016 júniusában Cristina Bowerman-t választják az Íze olasz nagyköveteinek szövetségének elnökévé.

 

Cristina Bowerman 2016 decemberében részt vesz az Assaggio Bistrot megnyitóján az Autogrillnél (3. terminál - Fiumicino repülőtér területe), amely felügyeletet nyújt a projekt elindításában, a menü és az ételek kiválasztásával.

2017 májusában Cristina Bowerman elnyeri a „Non omnia possumus omnes”, 9. kiadás, Nicola Zingarelli Nemzeti Irodalmi Díjat.

2018 februárjában Cristina Bowerman-t választják a Telefono Rosa Szövetség nagykövetének. A kulturális és idegenforgalmi miniszter a kinevezésre kerül az Olasz Élelmiszer 2018 Év Koordinációs Technikai Bizottságának tagjává. Márciusban kinevezik a Római Tre Egyetem Élelmiszer- és Bortudományi fokozatának bizottságának tagjává, a Római Cinecibo-díjjal pedig kitüntetik.

2018 áprilisában Cristina Bowerman vesz részt a bulgáriai TEDXAUBG hangszórójában, és ugyanebben a hónapban a Kaliforniai Fesztivál Világfesztiválon vesz részt előadóként.

 

2018 júniusában, a római városháza során megrendezett ünnepségen Cristina Bowerman elnyeri a „Premio Simpatia per le storie 2018” kitüntetést, amelyet társadalmi érdemekért kapnak.

Ugyanebben a hónapban, a Pesaro-ban az „Olasz konyha fesztiválja” tizennyolcadik kiadása alatt a „Premio Galvanina” díjat kapja a 2018-as évek legjobb séfjeként.

2018 szeptemberében, az olasz oktatási miniszter „MIUR - Ministero dell’Istruzione, Università e Ricerca” találkozóján, Cristina Bowerman - az Olasz Íze nagykövetek Szövetségének elnökeként - és a Re.Na.i.A. - Rete Nazionale degli Istituti Alberghieri - aláírja az „Adotta un Istituto Alberghiero” nevű megállapodást az olasz főzőiskolák támogatására.

2018 októberében, a dublini „Love Italian Life” Awards 2018 ünnepség alkalmával, Cristina Bowerman megkapja a „Legjobb női olasz séf Európában 2018” díjat, amelyet a Luxury Food & Lifestyle világszerte szponzorál. Ugyanebben a hónapban a FoodCommunity elnyerte a következő díjakat: „Az év női séfje” és „Az olaszországi fejlesztés és kultúra - az ízlés nagyköveteinek olasz szövetsége”.

2018 novemberében, a mediterrán étkezés nagykövetének részvételével, Cristint felkérik, hogy vegyen részt a Tea Expo Salus and Nutrition rendezvényein, amelyet a Teatro Salus - Lo Show del Benessere (Fiera di Roma) tartanak, a „(mediterrán) leves elnevezésű főzési demonstrációval”.

Nemrég csatlakozott a Chef Manifesto-hoz, Paul Newnham kezdeményezéséhez, amelynek célja az éhezés megszüntetése, az élelmezésbiztonság elérése és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása 2030-ig.

20191116_102004.jpg

Cristina Bowerman alkotása az Olasz Konyha Világ Hete tiszteletére rendezett sajtótákékoztatón egy narancsos rizottót és madarinos desszertet. Természetesen, válagotatto borok kíséretében volt szerencséje az Olasz Nagykövetség rezidencijáján összegyült újságírok közönségének fogyasztania.

bottom of page