top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Cucina della Quaresima I. A NAGYBÖJT I.


E' tempo di quaresima. Nei quaranta giorni che intercorrono tra la fine del Carnevale e la Pasqua di Resurrezione, la religione cattolica vieta il consumo di cibi grassi, nel ricordo dei quaranta giorni di digiuno di Cristo. La Quaresima apre così un periodo di osservanze liturgiche, preghiere e sacrifici (anche culinari) tanto lungo e rigoroso da aver dato origine al modo dire lungo come la quaresima, per rendere l'idea di qualcosa che sembra non finire mai. In questo periodo di preparazione alla Pasqua, a chi non sente il bisogno purificare l'animo suggeriamo di approfittare della Quaresima almeno per purificare il corpo, prima della grande abbuffata pasquale.

Mangiar di Magro

In Quaresima era imperativo mangiare di magro. Fortunatamente siamo ben lontani dai tempi in cui far quaresima era un dovere cui non ci si doveva sottrarre, perseguito con una tale rigidezza che, sotto il regno di Carlo Magno, chi trasgrediva mangiando carne veniva punito con la pena di morte. Gastronomicamente parlando la lista degli alimenti proibiti comprendeva prima di tutto la carne e i grassi animali come strutto e lardo. Non erano concessi neppure i latticini e i tuorli delle uova, di conseguenza, la cucina del periodo quaresimale era basata principalmente su pane, polenta, ortaggi, legumi e naturalmente il pesce.

 

A NAGYBÖJT I.

Nagyböjt ideje van. A Karnevál vége és a Feltámadásos Húsvét közötti 40 napban a katolikus vallás megtiltja a zsíros ételek fogyasztását Krisztus nagyböjtje emlékére. A Nagyböjt nyitja azt az időszakot, amikor a misére való járás, az imák és áldozatok szigorú betartása kerül előtérbe. Olyannyira hosszú és nehéz ez az időszak, hogy még maga a nyelv is őrzi egy szólás formájában, miszerint: “Hosszú, mint a Nagyböjt”. Ez tehát egy olyan dolgot jelöl, aminek úgy tűnik, sosem lesz vége. Ebben a nagyböjti időszakban, azt javasoljuk, úgy húzzon hasznot a Nagyböjt hagyományából, hogy lelkének tisztítása alatt, testével is tegye meg azt aHúsvéti nahy evéseket megelőzően.

Soványt enni

A Nagyböjt idején lényeges soványt (zsírszegény élelmet) enni. Mára szerencsére messze elmúltak azok az idők, amikor annyira szigorúan tartatták be az emberekkel a húsevési tilalmat, mint I.Nagy Károly idejében, amikor az, aki ezt a vastörvényt megszegte, halálbüntetésre volt ítélve. Ha gasztronómiai értelemben beszélünk a tiltott élelmek listájáról, látjuk, hogy nemcsak a hús tilalmáról van szó, hanem minden állati eredetű zsiradékról is, mint például a disznózsír és a szalonna, amihez hozzáadódnak a tejtermékek és a tojássárgája is. Így tehát a Nagyböjti táplálkozás alapjai a kenyér, a puliszka, a kerti zöldségek, a hüvelyesek és természetesen a hal volt.

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page