top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

COME SI APPARECCHIA LA TAVOLA II.ASZTALTERÍTÉS II. A tányérok és az evőeszközök elhelyezése


Apparecchiare la tavola II.

La disposizione dei piatti e delle posate

Quando il servizio e' effettuato da uno o più camerieri si apparecchia un solo piatto - a pranzo se c'e' la minestra in brodo si mettono anche i piatti fondi o le tazze per il consomme' - e i camerieri provvedono a cambiare i piatti per le altre portate. Quando invece non c' e' servizio, si possono apparecchiare fino a tre piatti, per l'antipasto, il primo e il secondo. Gli altri saranno a portata di mano su un tavolino o su un carrello. Ovviamente il numero di piatti necessari varia a seconda delle portate del menu (vedi Menu), e lo stesso vale per le posate.

La loro posizione e' comunque fissa: alla sinistra del piatto le forchette, nell'ordine quella normale e quella da pesce; alla destra i coltelli,

normale e da pesce, con la lama rivolta verso il piatto, e il cucchiaio da minestra.

Le posate, da dessert si dispongono orizzontalmente davanti al piatto, la forchetta con il manico volto verso sinistra e il cucchiaio verso destra. Tra i due può essere inserito anche il coltello da frutta nello stesso senso del cucchiaino.

I bicchieri vanno messi leggermente a destra del piatto davanti al coltello. Devono essere almeno due, uno per l'acqua più grande e, alla sua destra, uno per il vino più piccolo. Se poi si servono più vini il numero dei bicchieri aumenta, ma vanno sempre posti a destra di quello per l'acqua.

Il tovagliolo si posa sul piatto o a fianco delle posate: alcuni lo mettono a destra, altri a sinistra. Per pranzi non molto importanti può anche essere piegato artisticamente e infilato in un bicchiere.

Davanti ad ogni coperto a volte si mette un cartellino con il nome del commensale. L' uso dei segnaposto e' consigliabile soprattutto quando gli invitati sono numerosi.

Il pane viene portato a tavola in appositi cestini portapane. A volte, anche se in Italia non e' molto frequente, si apparecchiano dei piattini per il pane, a sinistra del piatto davanti alle forchette.

Sulla tavola non possono mancare sale e pepe. Per pranzi informali basta una sola saliera e un solo macinapepe, mentre nelle occasioni importanti viene apparecchiata una piccola saliera ed un porta pepe accanto ad ogni posto o tra due piatti.

Altri oggetti come la formaggera, le mezzelune da insalata, la salsiera o le coppette lavadita, vengono portati a tavola solo se e quando sono necessari.

ASZTALTERÍTÉS II.

A tányérok és az evőeszközök elhelyezése

Ha a felszolgálást egy vagy több felszolgáló végzi, csak egy tányért kell kiraknunk, ha azonban leves is lesz, ki kell rakni a leveses tányért, az erőleves csészét is. A tányérok lecseréléséről később a felszolgálók gondoskodnak. Amikor azonban nincs felszolgálás, meg lehet teríteni előre is, legfeljebb három tányérral, méghozzá az előételre, az első fogásra és a főételre. A többi tányért kéznél tartjuk egy kis felszolgáló asztalon vagy zsúrkocsin. Természetesen, a szükséges tányérok száma a menütől, az ételfogások számától függ, s ugyanaz érvényes az evőeszközökre is.

Az evőeszközök elhelyezését azonban szigorú szabályoknak megfelelően kell elvégezni: a tányértól balra a villákat, - a tányérhoz a legközelebbi a normál villa, majd a halvilla-; a tányértól jobbra a késeket: a normál, majd a halkés, a kés pengéje pedig a tányér felé néz. Végül pedig a leveseskanalak kerülnek a kések mellé.

A desszerthez tartozó evőeszközöket a tányér előtt, vízszintesen kell elhelyezni, a villa nyele baloldalra néz, a kanálé pedig jobbra. A kettő közé kell tennünk a gyümölcsös kést, ha az használatra kerül, ugyanolyan pozícióban, mint a kanalat, tehát jobbra néző nyéllel.

A poharakat enyhén jobbra helyezzük el, a kés elé, minimum kettőt. Nagyobb vizes poharat, illetve egy kisebb, boros poharat. Ha több bort szolgálunk fel, a poharak száma is nő, de mindig a vizes pohárhoz képese jobbra kell lennie.

A szalvétát oldalt, vagy az evőeszközök mellé kell helyezni. Az elegáns ebédeken lehet akár elegáns behajtású, s akár pohárba is rakható.

Minden teríték elé kell egy kis névtábla a vendég nevével. Ez abszolút nélkülözhetetlen, ha jelentős számú vendéget várunk.

A kenyeret kenyérkosarakban hozzuk az asztalhoz. Van, ahol (Olaszországban igen ritkán) a kenyérhez is terítünk kis tányérokat, méghozzá mindig a vendég tányérjától balra, a villa előtt.

Az asztalról nem hiányozhat a só és a bors. Az informális alkalmakon elég egyetlen egy só-, illetve borstartó, a formális alkalmakon pedig minden (maximum minden második) vendég számára kell biztosítani egyet. Ha kettőnek szánunk egyet, a két tányér közé helyezzük el azt.

Más eszközöket, mint a sajttartó, a salátatálkákat, a szósztartókat csak akkor hozzuk az asztalhoz, amikor ezekre szükség van egy adott ételfogáshoz.

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page