top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Martino da Como "Libro de Arte Coquinaria", az olasz gasztronómia első könyve

Martino da Como, azaz Martino Comóból, az olasz gasztronómia első könyvének szerzője, a 15. században élt, a nagy felfedezések és művészeti forradalmak kora. Martino nem csupán egy egyszerű szakács, hanem egy igazi művész volt.

Hírnevét Comón túl, egész Olaszországban és az országhatárokon kívül is kivívta. Óriási tehetségének köszönhetően "Nagy Martino" vagy "Martino da Como" néven ismerték. Azonban Martino vágya nem csupán a főzésre korlátozódott; szenvedélyét és tudását az egész világgal szerette volna megosztani.


Martino kulináris művész szívvel és szakácskészséggel fogott hozzá a "Libro de Arte Coquinaria" remekművének megírásához. Ez a könyv nem csupán Martino élete során tökéletesített recepteket gyűjtötte össze, hanem mélyebb célt is szolgált. Ez az írás a főzési filozófiájának a remekműve, egy oda az ételművészetről.

Az olasz gasztronómia első könyve
Az olasz gasztronómia első könyve

A "Libro de Arte Coquinaria" az első olyan irodalmi alkotás lett, amely teljes egészében az olasz konyhának szentelt figyelmet. Martino nem csupán az összetevőket és főzési technikákat írta le, hanem az ételek mélyebb jelentőségét is hangsúlyozta: az emberek közötti egyesülés eszközeit, az ünneplés és a szeretet kifejezésének eszközeit.

Martino könyve hatalmas sikert aratott, és nemcsak a szakácsok, hanem a nemesek és az irodalmárok körében is elismerték és értékelték. Martino da Como neve legendássá vált, az olasz konyha emblémájává.

Az eltelt évszázadok ellenére Martino da Como öröksége továbbra is él. A "Libro de Arte Coquinaria" ma is az olasz konyha alapkövének számít, a tudás és a hagyomány kincsesbányája, amely továbbra is inspirálja a szakácsokat és az ételek szerelmeseit világszerte.


Martino da Como ezzel bebizonyította, hogy a főzés nem csupán egy egyszerű szakma, hanem valódi művészet is. Könyvével új méltóságra emelte a konyhaművészetet, és kiemelte a kreativitás, a szenvedély és az étel iránti szeretet értékét. Ennek eredményeként az olasz konyha ma világszerte híres, de minden egy kis comói konyhában kezdődött egy férfival és a könyvével.

Martino da Como által teremtett örökség inspirálja a szakácsokat és az étel szerelmeseit szerte a világon. Az olasz konyha nemcsak finom ételeiről, hanem az elkészítés művészetéről ismert. Ez az örökség mélyen gyökerezik a kis comói konyhában, ahol Martino példája arra tanít minket, hogy a főzésben rejlő művészet és szeretet mindannyiunkat összekapcsolhat és inspirálhat.


Dávid Ilona


A cikk olasz nyelven ITT


Legfrisebb bejegyzések
bottom of page