top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Borászkodni családban jó, avagy 3 generáció a Livon borászatban

Vegyünk egy mély lélegzetet, s ugorjunk vissza kicsit az időben – nem nagyot, mindössze 57 évet!

Történetünk 1964-ben kezdődött, amikor Dorino Livon dédelgetett álma végre valóra vált ősei földjén, és megvette az első darab földet Friuli-Venezia Giuliában, Olaszország északkeleti részén ahol szőlőt ültetett. A régióban található Collio és Colli Orientali del Friuli.

A hetvenes években már Dorino két fia, Valneo és Tonino is ’ringbe szálltak’ és egyre aktívabb részt vállaltak a borászatban. A nyolcvanas évekre egyre inkább a minőségi borkészítés irányába indultak, s dűlőszelektált boraikhoz kerestek termőterületet. Továbbá hozamkorlátozást vezettek be, áttértek a rövidcsapos metszésre és sűrűbben ültették a szőlőt.


1985-ben született meg logójuk, a Donna Alata di Erte (Erté, azaz Romain de Tirtoff art deco stílusú szárnyas angyala), s ezzel léptek be a minőségi borok piacára. 1992-ben engedélyt kaptak arra, hogy az ötös számot megjelenítő szárnyas angyalt úgy alakítsák át, hogy az a Collio ’C’ betűjét formázza. 1995 és 1997 között a család további területeket vásárolt, így pl. a Borgo Salcetinot Toszkánában, a Chianti Classico ősforrásánál. 2001-ben megvették a Fattoria Colsantot az Umbria tartományban található Begana nevű faluban a DOCG Montefalco hazájában.


Ma már Matteo Livon személyében a harmadik generáció is részt vállal a családi pincészetben.


A Livon család





Közben – 2008-ban – mintegy ’melléküzemágként’ megnyitották az általuk felújított antik Locanda Villa Chioprist, ahol borkóstolókat és egyéb rendezvényeket tartanak, s ami egyben kicsiny, de rendkívül elegáns szálloda is.

2014-ben nagy ünnepség keretében emlékeztek meg a borászat alapításának 50. évfordulójáról, s ekkor alakították át a logó szárnyas angyalát egy ötös számmá s írtak utána egy nullát.

Collio


Maga a szó olaszul ’dombot’ jelent. Collio egy félhold alakú terület Ausztria és Szlovénia között és az Adriai-tenger mentén húzódik. A dél felől érkező meleg tengeráramlatok hatása könnyen érvényesül, mivel védettséget élvez a Juliai-Alpok felől érkező hideg légáramlatoktól. Talaját egymásra rétegződött márga és homokkő alkotja, s a talaj és a tenger együttes hatása jellegzetes karaktert kölcsönöz a bornak. Az itteni borok 1968-ban szerezték meg a DOC minősítést. A Collioban készített borokat két különböző pincében állítják elő – a dűlőszelektált borokat, beleértve a „Cru” féle fehér borokat az un. ’Masarotte’ pincében, míg a ’Venco’ pincében születnek a Classici borcsalád vörösborai.



Az itt készült borok egyaránt képviselik Colliot és Colli Orientali del Friulit. A szortiment igencsak impozáns – Friulano, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay and Pinot Bianco. A Cru sorból is készülnek itt borok – Manditocai, Soluna, Solarco, Braide Grande, Ribolla Grianda. A Gran Cru kategóriát mindössze három bor képviseli – a Braide Alte, Cumins és a Casala Godia.

A Braide Alte a Collio zászlósbora, ami tipikusan Chardonnay, Sauvignon blanc, Picolit és Moscato Giallo házasítása. Ez a bor képviseli a Livon család által leginkább kedvelt szőlőkerteket.

Valneo elsőrangú balzsamecetet is készít, mégpedig a sherry készítéséhez használt Solari módszerrel.


Borgo Salcetino


A Borgo Salcetinot 1996-ban Raddában alapította a Livon család. Ez a terület a toszkánai Chianti Classicohoz alapanyagot biztosító szőlőskertek kellős közepén helyezkedik el. A család az általa birtokolt 30 hektárból eddig 15-re telepített szőlőt.

Ebben a pincészetben három bor készül: a Chianti Classico, a Lucarello néven ismert Chianti Classico Riserva (a DOCG-nek megfelelően 95% sangiovese és 5% canaiolo alkotja), valamint a merlot és sangiovese házasításából a Rosario.

ColSanto


A Livon család úgy döntött, hogy az eddigieknél is egy még erőteljesebb bort készít, s ehhez az umbriai Montalfalcoban termő sagrantinot választották. A ColSanto nevű termőterületen 20 hektárt telepítettek, s három bort készítenek. Egyikük a Montefalco Sagrantino (2009 előtt Sagrantino di Montefalco), a második a sagrantino és sangiovese házasításából létrejövő Montefalco Rosso, s végül a Ruris, ami a sagrantino, a sangiovese és a merlot házasításának eredménye.


A domb, amin a CalSanto szőlőskertek találhatók csodálatos kilátást biztosít Assisire, Spellora és Montefalcora. A borfeldolgozó épület földszintjén zajlik a borkészítés és itt tartják a kóstolókat is, s az emeleten egy hatszobás panziót működtetnek.


Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy boraikat 3 termékvonal mentén készítik. Az első a ’Linea Collio’, melynek borai a következő fajtákból készülnek: fruilano, sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay, pinot bianco, traminer aromatico (illatos tramini) és müller thurgau (rizlingszilváni).


A ’Linea Cru’ kategória borait a következő szőlőfajták adják: tocai friulano, malvasia, friulano e ribolla gialla, pinot grigio, sauvignon blanc, ribolla giolla és cabernet sauvignon.

S végül a ’Linea Gran Cru’ testet-lelket melengető borai mögött találjuk a chardonnay, sauvignon, picolit, moscato giallo, merlot, schiopettino, és a verducco friulano nevű fajtákat.


Magyarországon BalliVini ezen borok importöre, az üzletükben (online a webshopjükban)

a következő négy borukat vásárolhatjuk meg jelenleg:


1. Pinot Grigio DOC Villa Chiopris egy száraz fehérbor.

2. Sauvignon DOC Villa Chiopris szintén egy száraz fehérbor.

3. Ribolla Gialla IGT Villa Chiopris ugyancsak egy száraz fehér tétel.

4. Chianti Classico DOCG Borgo Salcetino egy míves vörös, ahol a név szinte mindent elmond.


A Livon borok szinte mindenhová eljutnak széles e világon, de különösen sokat exportálnak az Egyesült Államokba. Ezen nem lepődhetünk meg, hiszen a Gamini Rosso – az egyik legrangosabb olasz bor útmutató - háromszor is ’Tre Bicchieri’ (Három pohár) minősítést adott a Braide Alte és Chianti Classico Borgo Salcetino nevű boroknak. A rendszerben egy pohár jár a ’jó boroknak’, kettő a ’nagyon jó boroknak’, és három a ’rendkívüli boroknak’!


Írta: Dr. Hruby József




Az illusztrációk forrása: http://www.livon.it



Legfrisebb bejegyzések
bottom of page