top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Halak 6. Egészben készült, szaftos hal


HALAK VI.

A hal elkészítése V.

Egészben készült, szaftos hal

Egészben, szaftosan olyan halakat készítünk, mint a tengeri süllő, tyúkhal, a fűrészes sügér, skorpióhal (sziklahal). Olyan halakat, mint a tonhalat, a kardhalat, az ördöghalat (horgászhalat), rombuszhalat darabokra vagy filékre vágva készítjük. A tengeri rákokat és garnélarákokat hagyhatjuk egészben, de ki is vehetjük a vázról

Egészben készült, szaftos hal

Eljárás

A szaftos hal elkészítését egy gyors pirítással kezdhetjük a serpenyőben, majd folytatásként, öntsünk a pirított halra egy folyadékot (hallé, bor) és illatos zöldségeket vagy paradicsomot, esetleg mindkettő kombinációját: ennek az eljárásnak a neve: „brasare” , vagyis párolás. Ellenben, ha azzal kezdjük, hogy a zöldségeket pároljuk, csak azután adjuk hozzá a halat, és esetlegesen a folyadékot is. Ennek az eljárásnak a neve: „stufato”, vagyis pörkölés. Általában a nagyméretű halakat pároljuk, kisebbekből, vegyes fajta halakból pedig pörköltet készítünk. A halászlevek és a hallevesek valójában pörköltek.



A szaftos hal
A szaftos hal

A szabályok a párolt halhoz

  • mossuk meg a halat, tisztítsuk meg a belsőjüktől és a pikkhelyeiktől,

  • vágjuk kiskockákra illatos zöldségeket, mind például: hagymát, zellert, sárgarépát,

  • gyorspirítással süsük meg a halat olajban, és adjuk hozzá a zöldségeket,

  • folytassuk a főzést élénk tűzön, adjuk hozzá a bort.

  • tengeri halakhoz a fehér bor, az édesvízi halakhoz egy rosé bor vagy egy fiatal vörösbor a legmegfelelőbb.



Párolt hal
Párolt hal

Szabályok a pörkölt halhoz

  • készítsük elő az illatos zöldségeket a recept szerint, fonnyasszuk meg egy lábasban bő olajban, adjunk hozzá szűrt halászlevet és hagyjuk forrni,

  • kezdjük el beadagolni a halakat, egyfajtát egyszerre, a recept szerint, elkezdve azokkal, amelyek leghosszabban főnnek, és befejezve azokkal, melyeknek legrövidebb a főzési idejük,

  • általában az első és az utolsó haladag között nem telhet el több, mint 15 perc.

Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Legfrisebb bejegyzések
bottom of page