top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Pesztó: történet, regionális hagyományok, híres receptek és házi elkészítés

A mai bejegyzésben egy igazán különleges olasz finomságot mutatok be: a pesztót. Ez az illatos és ízletes szósz világszerte meghódította a gasztronómia szerelmeseit, miközben szorosan kötődik liguriai gyökereihez. Ismerjük meg a történetét, a regionális hagyományokat, a híres recepteket, amelyekben használják, és végül, hogyan készíthetjük el otthon.


A pesztó története

A pesztó, különösen a genovai pesztó hagyománya, az ókori Rómáig nyúlik vissza. A "pesto" kifejezés a genovai "pestâ" igéből származik, ami annyit jelent, mint zúzni vagy törni, utalva a hagyományos elkészítési módra, mozsárral és törővel. Az első írásos említések a 19. századból származnak, de úgy tartják, hogy már jóval korábban léteztek kezdetlegesebb változatai.


Regionális hagyományok

Bár a pesto Liguriában született, több olasz régió is kialakította saját változatait:

Genovai pesztó hozzávalók
Genovai pesztó hozzávalók
Szicíliai pesztó hozzávalók
Szicíliai pesztóhoz paradicsom és mandula

Liguria: itt a genovai pesztó a király. A fő összetevők a friss bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, parmezán, pecorino sajt, só és extra szűz olívaolaj. Hagyományosan mozsárban és törővel készítik, bár manapság sokan turmixgépet használnak.


Szicília: Szicíliában megtalálható a trapanese pesto, amely paradicsomot, mandulát és bazsalikomot tartalmaz. Ez egy rusztikusabb és robusztusabb szósz, mint a liguriai változat.


Toszkána: itt található egy kevésbé ismert változat, a "pesto alla carrettiera," amely szárított paradicsomot, petrezselymet, fokhagymát és paprikát tartalmaz.

Toszkán pesztóhoz szárított paradicsom és paprika
Toszkán pesztóhoz szárított paradicsom, petrezselyem, paprika

Híres pesztós receptek

Tésztafajták a pesztóhoz
Tésztafajták a pesztóhoz

A pesztó hihetetlenül sokoldalú, és számos ételben használható. Íme néhány híres recept:

  1. Trofie al pesto: Egy hagyományos liguriai étel, a „trofie” kis spirál alakú tészta, amely tökéletesen illik a pesztóhoz, és felszívja teljesen az  ízét.

  2. Pasta al pesto: A „trofie” mellett a genovai pesztó jól párosítható más típusú tésztákkal is, mint a „trenette”, „linguine” vagy spaghetivel.

  3. Pesto alla trapanese: Szicíliában ezt a változatot általában „busiate” tésztával tálalják, amely kézzel készített friss tészta.

  4. Lasagne al pesto: Liguriában a lasagne-t gyakran pesztó rétegekkel készítik a hagyományos ragu helyett, így könnyű és illatos étel a végeredmény.

  5. Pesto és burgonya: egy egyszerű, de ízletes köret, főtt burgonya, amelyet egy bőséges kanál pesztóval ízesítenek.

Pesztós ételek
Pesztós ételek

Hogyan készítsünk pesztót otthon

A pesztó otthoni elkészítése egyszerű, és az eredmény messze felülmúlja a boltban vásárolt változatokat. Íme a klasszikus genovai pesztó receptje:

Otthoni pesztó készítés
Otthoni pesztókészítés

Hozzávalók:

  • 50 g friss bazsalikomlevél

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 30 g fenyőmag

  • 60 g reszelt parmezán

  • 20 g reszelt pecorino sajt

  • 100 ml extra szűz olívaolaj

  • Egy csipet durva só

Elkészítés:

  1. Mozsár előkészítése: mossuk meg és óvatosan szárítsuk meg a bazsalikomleveleket. A mozsárban zúzzuk össze a fokhagymagerezdeket egy csipet sóval, amíg krémes állagot nem kapunk.

  2. Fenyőmag hozzáadása: adjuk hozzá a fenyőmagot, és folytassuk a zúzást, amíg homogén pasztát nem kapunk.

  3. Bazsalikom: adjuk hozzá a bazsalikomleveleket apránként, körkörös mozdulatokkal zúzva. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a bazsalikom illóolajai felszabaduljanak anélkül, hogy oxidálódnának.

  4. Sajtok: adjuk hozzá a reszelt sajtokat, és alaposan keverjük össze.

  5. Olaj: végül adjuk hozzá az olajat folyamatos keverés mellett, amíg krémes állagot nem kapunk.


Alternatív módszer turmixgéppel:

Ha gyorsabb elkészítést preferálunk, használhatunk turmixgépet. Tegyük az összes hozzávalót az olaj kivételével a turmixgépbe, és pár másodpercig aprítsuk. Ezután folyamatos aprítás mellett adjuk hozzá az olajat vékony sugárban, amíg elérjük a kívánt állagot. Ügyeljünk arra, hogy a pesztó ne melegedjen túl a feldolgozás során, hogy ne változzon meg az íze.


Jó tippek

Az otthon készült pesztó néhány napig eláll a hűtőszekrényben, ha egy réteg olajjal lefedjük, hogy elkerüljük az oxidációt. Kis tartályokban vagy jégkockatartóban is lefagyaszthatjuk, hogy mindig kéznél legyen.

Remélem, hogy ez az utazás a pesztó világában inspirált téged arra, hogy otthon is kipróbáld.


Jó étvágyat és kellemes pesztó készítést kívánok!


A GENOVAI PESZTÓnak dedikált cikkünk ITT




Dávid Ilona

A cikk olasz változata ITT olvasható

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Legfrisebb bejegyzések
bottom of page