top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A paradicsomszószos spagetti története és receptje/Olasz hagyományos ételek

Olaszországban az első fogás mindig egy tésztaétel. Az a tésztaétel, amely legjobban képviseli az olasz hagyományokat kétségtelenül a paradicsomszószos spagetti.


A spagetti paradicsomszósszal az olasz gasztronómia jelképe, amely bár egyszerű receptnek tűnik, mégis rendkívül ízgazdag és finom fogás.


Látszólagos egyszerűsége ellenére a paradicsomszószos spagetti rengeteg lenyűgöző történelmet rejt.


Az étel eredete


A paradicsomszószos spagetti gyökerei különböző időkbe és helyekre süllyednek. A közel-keleti eredetű száraz tészta Szicíliában jelent meg a középkorban, míg az eredetileg Amerikából származó paradicsom Spanyolországon keresztül került Európába a tizenhatodik században. A paradicsomszószt, amelyet eredetileg hús ízesítésére használtak, csak a tizenhetedik és tizennyolcadik század között kezdték el kísérletezni tésztával.


Azóta a paradicsomszószos spagetti az olasz identitás szimbólumává vált, ízvilágban is az olasz hagyományos ételek közül a legjellegzetesebb.


Mit kell tudnunk az összetevőkről?


A paradicsom Amerikában őshonos, és az első Európában bevezetett termékek közé tartozott. A paradicsom integrálása az európai konyhába azonban nem volt azonnali, és időbe telt, amíg tésztával párosították.


1940-ben Giovanni Buitoni olasz vállalkozó éttermet nyitott a Times Square-en, ahol bevezetett egy bőr szállítószalagot, amely mártással ellátott spagettit vitt közvetlenül az ügyfelek asztalára. Ez az innováció tanúsít a tészta paradicsomszósszal történő nemzetközi terjesztéséről.


A paradicsom első európai leírása a tizenhatodik századra nyúlik vissza, amikor a paradicsomot gyanakvással tekintették, és a mérgező mandragórával társították. Ráadásul, a paradicsomot gyakran dísznövénynek is tekintették dekoratív növényként is kezelték, ami igen jól mutat az erkélyeken.



Paradicsom "dísznővény" az erkélyen
Paradicsom "dísznővény" az erkélyen

A paradicsom a XVI század végén került először a szakácskönyvekbe, amikor sült paradicsommal, hagymával, chilivel és kakukkfűvel hámozva és apróra vágva, majd sóval, olajjal és ecettel ízesítve készítettek egy mártást húsételek kíséretére.


Az olaszországi paradicsom történetében Nápoly nagyon fontos szerepet játszik, mivel a város a kereskedelem és a kulturális cserék fontos központja volt, valamint egy „híd” Spanyolország és a tengerentúli gyarmatok között.


A paradicsom és a tészta első kombinációja a XIX század elejére nyúlik vissza.


A tészta a történelem egyik legrégebbi és legkedveltebb étele. Eredete vitatott, és elveszett az időben, de tudjuk, hogy mély hatással volt számos ország kulináris kultúrájára, különösen Olaszországéra.


Olasz nagymama paradicsomszószos spagettit készít
Olasz nagymama paradicsomszószos spagettit készít

Egyes források a tészta eredetét a Közel-Keletnek tulajdonítják, ahol az ókori Görögországban "lagana" és az arab kultúrában "itriyya" néven a liszttel és vízzel készült tészták már használatban voltak. Ezeket a tésztákat napon vagy a sütőn szárították, majd forró vízben vagy húslevesben főzték. Úgy gondolják, hogy az arab kereskedők vezették be a tésztát Szicíliában a kilencedik században, a sziget arab uralma alatt.


Van egy elmélet is, hogy a tésztát Marco Polo hozta Olaszországba, aki felfedezhette a tizenharmadik században Kínában tett utazásai során. Ezt az elméletet azonban széles körben megcáfolták, mivel bizonyíték van arra, hogy Olaszországban már régóta létezett tészta Marco Polo utazásai előtt.


Az évszázadok során a tészta az egész olasz félszigeten terjedt el, minden régió saját fajtákat és elkészítési technikákat fejlesztett ki. Dél-Olaszországban például a napon szárított durum búzadara tészta vált általánossá, míg északon a lágy búzalisztből és tojásból készült friss tésztát részesítették előnyben.


A tésztagyártási technikák az idők során fejlődtek, a kézi feldolgozástól a gépek használatáig. A tizennyolcadik században Nápoly a tésztagyártás központjává vált, a tésztaszárítás ideális éghajlati adottságainak köszönhetően, kihasználva a napos és szeles időjárást. A campaniai Gragnano híres tésztagyárai segítettek megszilárdítani az olasz tészta hírnevét az egész világon.


A paradicsomszószos spagetti


A paradicsomos spagetti klasszikus receptjének modernitása az összetevők (a paradicsompüré, az olaj vagy a szalonna, a fokhagyma, a só és a bors) egyszerűségében rejlik. Az évtizedek során az étel népszerűvé vált Olaszországban, és külföldön is elérhetővé vált a konzerviparnak köszönhetően, amely lehetővé tette a paradicsomszósz terjedését. Azóta a paradicsomszószos tészta az olasz konyha szimbólumává vált.


Az alábbiakban felfedezünk néhány tippet és trükköt a tökéletes eredményért, és megosztunk egy finom receptet, hogy saját magad könnyedén elkészítsd ezt az ikonikus olasz ételt.


Az étel spagetti tésztából és paradicsom alapú szószból áll, friss bazsalikommal, fokhagymával és extra szűz olívaolajjal dúsítva.


Ízletes és hiteles paradicsomszószos spagetti elkészítéséhez fontos néhány tippet és trükköt követni:


• Válassz ki a megfelelő paradicsomot: édes és ízletes mártáshoz válaszd a Piccadilly vagy a San Marzano hámozott paradicsomot.

• Használj kiváló minőségű extra szűz olívaolajat az ízek fokozása érdekében.

• Lassan főzd a mártást legalább egy órán keresztül, hogy krémes textúrát és intenzívebb ízt kapj.

• Csak a főzés végén add hozzá friss bazsalikomot, hogy megőrizze aromáját és ízét.

• Főzd meg a spagettit al dente, és ürítsd le közvetlenül a szószba, hogy jól keverd össze az összetevőket.

Paradicsomszószos spagetti
Paradicsomszószos spagetti

RECEPT


Hozzávalók:


• Spagetti: 320 g

• Hámozott paradicsom: 800 g

• Extra szűz olívaolaj: 30 g

• Fokhagyma: 1 gerezd

• Bazsalikom: ízlés szerint

• Finom só: ízlés szerint


Elkészítés:


A paradicsomszósszal készült spagettihez kezdje a mártás elkészítésével.


Egy serpenyőben öntsük az extra szűz olívaolajat, és adjuk hozzá a hámozott és félbe vágott fokhagymát (a kifinomultabb íz érdekében a fokhagyma darabok eltávolításra kerülnek). Süssük élénk tűzön 2 percig, majd adjuk hozzá a hámozott paradicsomot. Sózzunk, borsozunk.


• Fedjük le a serpenyőt és főzzük alacsony lángon legalább egy órán át, néha keverve. Távolítsuk el a fokhagymát, és passzírozzuk le, hogy sima és homogén pürét kapjunk. Tegyük vissza a mártást a serpenyőbe, és adjunk hozzá a bazsalikom leveleit. Főzzük néhány percig, majd tartsuk melegen a mártást.

• Főzzük meg a tésztát forrásban lévő sós vízben, ha kész al dente módra, rakjuk át közvetlenül a szószba. Keverjük össze, és tálaljuk a spagettit, ízlés szerint friss bazsalikommal díszítve.

• A mártás előre is elkészíthető, vagy hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható, jól fedett vagy légmentesen lezárt tartályban. Fagyaszthatjuk is.


Ősi tanács: minél hosszabban főzzük a mártást, annál intenzívebb lesz a színe. Modern trükk: az intenzív színért: adjunk hozzá paradicsompürét! 😊


Egy édesebb szószért válasszunk Piccadilly vagy San Marzano hámozott paradicsomot.


Összefoglalva, a paradicsomszószos spagetti egy ikonikus és finom étel, amely az olasz konyha lényegét képviseli. A tanácsokat és a javasolt receptet követve egy darab Olaszországot közvetlenül az asztalához hozhat. Jó étvágyat!

Összefoglalva, a paradicsomszószos spagetti egy emblématikus és finom étel, amely az olasz konyha lényegét képviseli. A tanácsokat és a javasolt receptet követve egy darab Olaszországot hozhatunk az asztalunkra. Jó étvágyat!


Olvasd a cikket olasz nyelven ITT

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page