top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A paradicsom 1. A paradicsom eredete

Spanyolországban, a Bunyol nevű kis faluban (Valencia közelében) augusztus 29-én ünneplik a Tomatinát, azaz a legnagyobb paradicsomcsatát.

A paradicsom eredete

A "tomato" angol kifejezés az aztek "xitomatl" vagy "zitomatl" szavakból ered, mexikói megnevezés az étkezésre használt növény gyümölcseire.


A paradicsom a Cordillera Andina vidékéről származik, főként abból a földrajzi sávból, amely Chile északi részétől egészen Ecuador déli részéig terjed.

Paradicsom nővény az erkélyben
Paradicsom nővény az erkélyben
Paradicsom
Paradicsom

Az olasz kifejezés a gyümölcs sárga színére utal, amely 1540-ben jelent meg Európában, amikor Hernán Cortés visszatért Spanyolországba néhány példánnyal, melyeket gondos válogatás és nemesítés után a termelők egyre pirosabb gyümölccsé alakítottak.

Az "aranyalma" (pomo d'oro) tehát a spanyoloknak köszönhetően érkezett Olaszországba.


Miután bemutatták saját országukban és Franciaországban, Nápolyban ismerték meg, ahol jelentős birtokokat szereztek belőle. A franciák átnevezték a gyümölcsöt "pomme d'amour"-nak, azaz szerelmi alma, mert úgy gondolták, afrodiziákumként és izgató tulajdonságokkal bír, és ezért az európai és arab alkimisták mágikus italok készítéséhez használták.


A paradicsom eredete körüli történet egyik érdekessége az is, hogy eleinte Olaszországban dísznövényként tekintettek rá, amely gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezett, ezért inkább csak díszítésre használták.


Lassan azonban egész dél-Olaszországban, főként Szicíliában, elkezdték étkezésre is használni. Valóban, Olaszország déli részén és Szicíliában találjuk a legrégebbi, antik olasz recepteket, amelyek alapját a pomodoro szósz képezi, főként a tészta ízesítésére, sokszor vaj- és sajtalapú alternatívaként.


Fontos tudni, hogy a paradicsom az azték konyhaművészet fontos eleme volt, mielőtt elterjedt volna az olasz gasztronómiában.
Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Legfrisebb bejegyzések
bottom of page