top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A paradicsom 2. A paradicsom jellemzői és fajtái


A paradicsom jellemzői és fajtái

A paradicsom (Solanum lycopersicum) egy Solanacea családba tartozó növény, melynek más tagjai közé tartozik a burgonya, a paprika és a padlizsán is. Trópusi növényként nem tűri az alacsony hőmérsékletet, így csak tavasszal és nyáron termeszthető szabadföldön, de üvegházban egész évben lehet termeszteni.


Paradicsom
Paradicsom

A fürtök és az érett gyümölcsök változatos formákat, méreteket és színeket öltenek, attól függően, milyen fajtájúak: gömbölyded, kerek, hosszúkás vagy lapos formájúak lehetnek.


A jellemzői alapján a paradicsom fajtáit alapvetően két csoportba soroljuk. Az első csoportba tartoznak az "étkezési" vagy "asztali" paradicsom fajtái, melyek kerek, cikkelyes, sima felületűek, kevés maggal és vékony héjjal rendelkeznek, valamint telt hússal. Tipikusan intenzív piros színűek, de vannak zöld-sárga fajták is, mint például a Cuore di Bue és a Camone Sardo.


A második csoportba soroljuk a konzerv- és szószparadicsomokat, melyek hosszúkás formájúak, kevés maggal, nagyon húsosak és intenzív piros színűek. Ide tartoznak például a San Marzano és a Vesuviano vagy "piennolo" fajta (ez utóbbi kizárólag vulkanikus közegben, Campania tartományban kerül termesztésre).


Végül, van egy alcsoportja a sűrítménynek való paradicsomfajtáknak, melyek mind nagyon kerek és erős ízűek. A legismertebb közéjük tartozik a "petomech" és a "tondino" fajta.





Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI


Legfrisebb bejegyzések
bottom of page