top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A paradicsom 4. Jótékony és kevésbé jotékony hatása


A paradicsom: jótékony és kevésbé jotékony hatása

Szakemberek szerint nincs hatásosabb oregedés elleni szer, mint a paradicsom.

A jótékony hatást a karotenoidek biztosítják, olyan antioxidánsok, amelyek képesek megakadályozni a szabadgyökök felszabadítását, tehát így megvédeni a sejteket: különösen a likopén (a vörös) és a ß-karotin (sárga) karotin. Epidemiológiai kutatások mutatták, hogy valóban, olyan szenilis vagy preszenilis életkorban lévő férfiaknál, akik az életük során nagy paradicsom és paradicsom alapú termékek nagy fogyasztói voltak, a tumorok miatti, főleg a prosztatatumor miatti elhalálozási ráta sokkal kisebb.


A likopén jelen van akár a paradicsom húsában, (11mg/100 g), akar a héjában (54 mg/100 g), de kevésbé jelen a nyers, vagy csak enyhén elkészített termében.


A paradicsom: jótékony és kevésbé jotékony hatása
A paradicsom: jótékony és kevésbé jotékony hatása

A főzés ebben az esetben legyengíti a cellulózt és a szervezet jóbban tudja kivenni a likopént, akkor is, ha köztudat, a C vitamin eltűnik a hőkezelés során. A likopénben való tartalom nőhet az érlelés folyamán még a paradicsom leszedését követően az oxidálódás folyamatok miatt előidézhetik a nem kívánatos epoxidok eltűnését.


De figyelem, akkor is ha a paradicsomnak nagyon sok jó tulajdonsága van, mégsem mindenkinek való, főleg azoknak nem, akiknek az insztamin allergiában szenvednek.


És még nagyon fontos tudni a teljes képért a paradicsom jótékony és kevésbé jotékony hatása jelenlétéről, hogy mivel a paradicsom egy “solanaceo” féle növény, egy solanina nevű toxint vagy egyéb glikoalkaloidokat termel, ami egyre kevesebb mennyiségben van jelen, ahogy ér a gyümölcs, tehát minél érettebb, annál kevésbé veszélyes ebből a szempontból.



Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható

Leggi l'articolo originale in italiano QUI

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page