top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

IL LIMONE II. A CITROM Le origini II.


IL LIMONE

Le origini II.

Il limone, da frutto raro e prezioso, diventò molto più diffuso intorno al dodicesimo secolo grazie agli Arabi che lo portarono dapprima in Sicilia e poi, lentamente, verso altre regioni mediterranee: scritti arabi risalenti a quel periodo descrivono le diverse qualità presenti sul mercato, le rotte commerciali nonché le origini persiane del nome (ی, limu). La prima vera grande coltivazione venne impiantata a Genova verso la metà del quindicesimo secolo e, in seguito alla scoperta di Cristoforo Colombo, il limone si diffuse in America per opera degli Spagnoli e dei missionari; l’agrume fece la sua comparsa anche nel nord Europa e, essendo considerato un prodotto di gran lusso, veniva pagato letteralmente a peso d’oro o barattato con merci preziosissime. I lunghi viaggi per mare di quel periodo furono molto utili ai marinai per rendersi conto delle proprietà curative del limone: si scoprì infatti che il suo succo era molto utile per curare e prevenire lo scorbuto, una malattia molto diffusa sulle navi dove era solito cibarsi esclusivamente di farine, cibi conservati e altri alimenti privi di vitamina C (acido ascorbico).

Il limone continuò ad essere usato prevalentemente a scopo ornamentale e terapeutico: solamente nel XVIII secolo cominciò ad essere utilizzato in cucina per aromatizzare cibi e bevande.

A CITROM II.

A citrom eredete II.

A citrom, ritka és különleges gyümölcsként nagyon elterjedté vált a XII. században, az araboknak köszönhetően, akik elvitték először Szicíliába, és utána lassan a mediterrán régió felé. Visszatekintve arab írásokra, ebben az időszakban írnak le különböző fajtákat a piacon, a kereskedelmi útvonalakat, nemcsak az eredeti perzsiai néven (ی, limu).

Az első igazi nagy ültetvény Genovában került telepítésre a XV. század fele körül, és követve Kolombusz Kristóf felfedezését, a citrom elterjedt Amerikában a spanyoloknak és a misszionáriusoknak köszönhetően. A citrusféle megjelent Észak-Európában is, figyelembe véve mint egy nagy luxus terméket; szó szerint arany súlyában került fizetésre, vagy cserére értékes árukra. A hosszú tengeri utazásokon ebben az időszakban nagyon hasznos volt a tengerészeknek, hogy meggyőződjenek a citrom gyógyító tulajdonságáról. Végül is felfedezték, hogy a leve nagyon hasznos volt kezelni és megelőzni a skorbutot, egy nagyon elterjedt betegséget a hajókon, ahol általában C-vitamin (aszkorbinsav) hiányos, liszt alapú, tartósított élelmiszerekkel és ételekkel táplálkoztak.

A citrom elterjedése egyre nagyobb mértékben folytatódott, főleg díszítő és terápiás gyógyító célból/főleg díszítésre és gyógyításra: csak a 18. században kezdték használni a konyhában italok és ételek ízesítésére.

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page