top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A szicíliai fekete




A szicíliai – 2000 termelőt magában foglaló - Settesoli borszövetkezet a borok lehető legszélesebb palettáját állítja elő. Fehér-, rosé- és vörösborokat egyaránt találunk a választékban, a vörösborok között van cabernet sauvignon, merlot, syrah, nerello mascalese és nero d’avola szőlőből készült bor. Ez utóbbi szőlő 26 különböző elnevezése közül az egyik a ’sziciliai fekete’!


A nero d’avola a legjelentősebb vörös borszőlőfajta Szicíliában. Nevét a sziget legdélibb csücskén, a Szirakúza megyében található városról, Avoláról kapta. A későbbiek során szinte az egész szigeten elterjedt, olyannyira, hogy 2013-s adatok szerint 18 000 hektáron termesztették. Az évek során eljutott Kaliforniába, Asztráliába, Dél-Afrikába is. A szicíliai klíma – meleg és száraz -- ideálisan alkalmas arra, hogy a fajtában megbúvó ízjegyeket kibontsa. A belőle készült bor elvarázsol édes tanninjaival, valamint szilvás vagy epres ízjegyeivel.

A kézzel történő szüretelést követően a hagyományos macerációs eljárásnak vetik alá. Majd következik a hordós érlelés, jellemzően már egyszer használt tölgyfa hordókban hat hónapig.


A szicíliai fekete számos rangos díjat is kivívott magának, bronzérmet kapott 2013-ban az Angliában évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Bor és Párlat Versenyen.


A tétel Settesoli Nero d’Avola, 2018, DOC, 75 cl, 13%-os alkoholtartalommal.


Színe intenzív mélyvörös, a pohár oldalán bíborba játszó. Illata friss, a palack kinyitása után a bor szépen, elegánsan, az elvárható sebességgel megnyílik nekünk, s a piros bogyós gyümölcsös jegyeket (meggy, szeder) már illatolhatjuk is.


Markáns tanninok, közepesen hosszú lecsengés. Bár erősen gyanítható, hogy ez hosszú lecsengés is lehetne megfelelően hosszú szellőztetés után, de ezt most nem tudtuk kivárni, mert ezt a bort egész egyszerűen i n n i k e l l e t t!

Dinamikus, fiatalos, ugyanakkor érett borral van dolgunk. Fogyasztását 16-18 C fokon javalljuk.


Ami a hozzá ajánlott ételeket illeti, próbáljuk ki először grillezett lazachoz, steakhez vagy ragús tésztaételekhez.


S mikor már az elkerülhetetlen második-harmadik palackot pattintjuk fel, legyünk kreatívak s együk azt, amit éppen legjobban szeretnénk!


Írta: Dr. Hrúby József




Magyarországon az Euromarket Kft. forgalmazza Settesoli borait: www.euromarketbor.hu

így a Nero d'Avola DOC bort is: https://www.euromarketbor.hu/nero-davola-doc-548


Az Euromarketbor webshopról, és tulajdonosáról, Cav.Alessandro Balliról itt tudsz további információt olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/ballivini-olasz-minosegi-borok


A Settesoli világhírű bortermelőről itt tudsz olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/post/het-nap-borai-avagy-a-palackba-zart-szicilia


Olvasd el a Porta Palo, Settesoli egyik roséboráról szóló cikkünket is: https://www.olasz-konyha-blog.hu/post/rosato-avagy-roze-olasz-modra


Legfrisebb bejegyzések
bottom of page