Rosato, avagy rozé olasz módra

Frissítve: 2020. dec 5.


Feltehetjük a kérdést, hogy mit is kell tudni a rozé borokról – úgy általában. Tudni persze semmit sem kell ahhoz, hogy kellően élvezhessük őket. Vannak azonban olyan dolgok, amiket tudni érdemes.

Ha valaki netán évszakokban (is) gondol a borfogyasztásra, annak bizonyára az első gondolata az lesz, hogy ’itt a nyár, itt a rozé’. Az íz és illat üde kombinációja sokak számára része egy élménydús nyárnak. S valóban, a rozé fogyasztás elsősorban a nyárhoz kötődik, hiszen amikor a hideg sör már nem segít, akkor jön a rozé, s még inkább a rozé fröccs! Kisfröccs, nagyfröccs,….de ez hadd legyen egy másik történet.

Sokan tudhatják, de mégis fontos leszögezni, hogy ezen értékes ital nem fehér- és vörösbor házasításával készül! A ’trükk’ az, hogy a szőlőt csupán igen rövid ideig – akár mindössze néhány óráig – tartják héjon préselés előtt. Az eredmény, a rózsaszínű nedű, azonban csak akkor nevezhető rozénak, ha az kékszőlőből készült, s a megfelelő technológiai eljárásokat betartották.

Ezen borfajta azért nagyszerű, mert egyszerű! Tipikusan egy-két ízjegyet lehet meglelni a rozéban, viszont az ’mindent visz’.

Lássuk hát ’mit visz’ a Dionüszosz avagy Bacchus által mára rendelt rozé borunk.



A tétel Porta Palo Terre Siciliane IGT Rosé, 75 cl di 12,5% alkoholtartalommal.


Színe élénk rózsaszín, ízében és illatában a málnás és az epres jegyek lelhetők meg. Finoman, nem tolakodóan – ezért is fontos, hogy milyen étel mellé választjuk.


S mint a rozé borok általában, tételünk is kiváló aperitif, méltó kísérője akár szalámi alapú előételeknek is, de ideális fiatal sajtokkal párosítva és általában minden nyári ételhez, beleértve a zöldségeket is. Vagy próbáljuk ki paradicsomszószos tésztával, amely ötvözi a hal finomságát a szósz szerkezetével. Kalandosabb lelkületűek tonhallal vagy lazaccal is eredményesen kísérletezhetnek. Ideális szinte minden nyári grillezett ételhez, grillezett zöldségekhez, grillezett fehér húsokhoz, például csirkehús grillhez is.

Hogyan is hangzik a mondás? Bort iszik és vizet prédikál. Mi itt ilyet nem teszünk, bort iszunk és bort prédikálunk.

Én ittam és szóltam, igya Ön is!





Leggi questo articolo in ITALIANO

Olvasd ezt a cikket OLASZ NYELVEN

Szerző: Dr. Hruby József


Magyarországon az Euromarket kft. forgalmazza Settesoli borait: www.euromarketbor.hu

így a Porta Palo IGT bort is: https://www.euromarketbor.hu/porta-palo-rosato-igt-547


Az Euromarketbor webshpról, és tulajdonosáról, Cav.Alessandro Balliról itt tudsz további információt olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/ballivini-olasz-minosegi-borok


A Settesoli világhírű bortermelőről itt tudsz olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/post/het-nap-borai-avagy-a-palackba-zart-szicilia


Olvasd el a Nero d'Avola, Settesoli egyik vörösboráról szóló cikkünket is:

https://www.olasz-konyha-blog.hu/post/a-kalabriai-fekete



42 megtekintés0 hozzászólás

© 2017 - 2020 Promo Digital, 1077 Budapest, Izabella utca 3/A 
                   Adószám: 56656707-1-42  Webmaster Ilona Dávid

     ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

COOKIE POLICY