top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Hét nap borai avagy a palackba zárt Szicília


Kezdjük egy kis (piccolo) nyelvészkedéssel és történelemmel (borzongjon csak meg a Nagyérdemű, ha van kedve nyugodtan a nyelvészet, történelem és borkészítés ezen hármasán).

A varázsszavunk a SETTESOLI, jelentése pedig „hét nap” azaz mintha hétszeresen sütne le a Nap sugára erre a szigetre, Szicíliára. Játszhatunk azzal, hogy hányszórosan, de az tény, hogy évente a napsütéses órák száma 300. Hétágra süt, ahogy mi magyarok mondjuk.

SETTESOLI borai minőségéről számos jeles díj tanúskodik – pl.a ’Premio Sodalitas’ a környzezet támogatásáért társadalmi felelősségvállalási projektekkel. ’Tre Bicchieri’ amit a Gambero Rosso, a borokat és  ételeket méltató szaklap  adott át nekik a Mandrarossa Carthago és a Timperosse borukért.
Olasz borászat SETTESOLI

Azonban korántsem az egész sziget részesül egyformán ebből az éltető energiából –jellemző módon a sziget délnyugati részéről beszélünk, amikor a Settesoli pincéket emlegetjük. Menfitől Montevagoig, valamint Santa Maria de Beliceig, három megyét érintve 6 000 ha-on terülnek el azok a szőlőskertek, amelyekben 30 féle bort termelnek és palackoznak.

Il Gattopardo

A Settesoli pincék története 1958-ig nyúlik vissza, amikor is - egyfelől – Tommasi di Lampedusának, az 1956-ban korán elhunyt regényírónak megjelent legismertebb regénye, a Párduc (’Il Gattopardo’). A regényben sokat emlegettek egy SETTESOLI nevű birtokot.




Másfelől 1958-ra érlelődőtt meg a gondolat 68 bortermelő fejében, hogy bortermelő szövetkezetbe tömörülnek és egyesítik erőforrásaikat a kísérletezésben és fejlesztésben. Nevet nem kellett keresniük, a regénybeli név ott volt - Settesoli - csak használniuk kellett. A szőlőskertek egészen napjainkig körülveszik Selinunte romjait, ami a legnagyobb régészeti park egész Európában.

SETTESOLI borai minőségéről számos jeles díj tanúskodik – pl.a ’Premio Sodalitas’ a környzezet támogatásáért társadalmi felelősségvállalási projektekkel. ’Tre Bicchieri’ amit a Gambero Rosso, a borokat és  ételeket méltató szaklap  adott át nekik a Mandrarossa Carthago és a Timperosse borukért.
Olasz borászat SETTESOLI

Történelem, ősi kultúra és napjaink modern szőlészeti megoldásai találkoznak egy helyen, s erősítik egymást.


Napjainkban már 2 000 termelő tagja a társulásnak, a Settesolit nemzetközi márkaként tartják számon, több, mint 40 országba exportálnak, s boraik jeles díjakat nyernek.

A borok legszélesebb skáláját forgalmazzák, legyen szó vörös, fehér avagy rosé borokról. Ezen kívül forgalmaznak még bioborokat is, valamint habzóbort is. Garantáltan jut valamelyik borukból a hét minden napjára.

Az első szüret 1968-ban volt, több mint 600 partner vett benne részt. 1974-ben adták át a palackozó üzemet, s ezt követően indult meg a nagyarányú export. 1985-ben talajtani kutatások kezdődnek, meghonosítják a chardonnay-t és több más fehérbort. 1999-ben létrejön a Madrarossa prémium márkanév, amit az éttermeknek igyekeznek eladni.

SETTESOLI borai minőségéről számos jeles díj tanúskodik – pl.a ’Premio Sodalitas’ a környzezet támogatásáért társadalmi felelősségvállalási projektekkel. ’Tre Bicchieri’ amit a Gambero Rosso, a borokat és  ételeket méltató szaklap  adott át nekik a Mandrarossa Carthago és a Timperosse borukért.
Olasz borászat SETTESOLI

2008-ban óriási napelemparkot létesítenek, mely egyike a borászatok által létesített legnagyobbaknak.

S 2001 lesz az annus mirabilis, ekkor választják a borászatot az ÉV Borászatának. S joggal, hiszen már az elején a minőség útját választották, olyannyira, hogy ők voltak az első olasz borászat, amelyik megteremtette a bor nyomonkövethetőségét az egész termelési láncon keresztül.

SETTESOLI borai minőségéről számos jeles díj tanúskodik – pl.a ’Premio Sodalitas’ a környzezet támogatásáért társadalmi felelősségvállalási projektekkel. ’Tre Bicchieri’ amit a Gambero Rosso, a borokat és  ételeket méltató szaklap  adott át nekik a Mandrarossa Carthago és a Timperosse borukért.
Olasz borászat SETTESOLI

Boraik minőségéről számos jeles díj tanúskodik – pl. a ’Premio Sodalitas’ a környezet támogatásáért társadalmi felelősségvállalási projektekkel. ’Tre Bicchieri’ amit a Gambero Rosso, a borokat és ételeket méltató szaklap adott át nekik a Mandrarossa Carthago és a Timperosse borukért.



Zárásként térjünk vissza a már említett Selinuntei romokhoz. A borászat - másokkal együtt - elkötelezett, hogy fent említett 310 hektáros régészeti övezetet tárják föl és fejlesszék egy rehabilitációs projekt keretén belül.


Így kapcsolódik egymáshoz az ókori építészet és a modern borászat, szemünk és ízlelőbimbóink esztétikája.





Írta. Dr. Hruby József

Leggi questo articolo IN ITALIANO Olvasd ezt a cikket OLASZ NYELVEN


Magyarországon az Euromarket kft. forgalmazza Settesoli borait: www.euromarketbor.hu


Az Euromarketborról, és tulajdonosáról, Cav.Alessandro Balliról itt tudsz további információt olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/ballivini-olasz-minosegi-borok

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Legfrisebb bejegyzések
bottom of page