top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Szicília, a sziget és borai


Szicília a maga közel 26 000 km²-nyi területével a Földközi-tenger legnagyobb szigete, Olaszország legnagyobb régiója, kilenc megyére tagolódik.

A történelem során számos nép hagyta építészeti, kulturális és egyéb nyomait a Szigeten. Hadd említsük meg csupán a görögöket, akik az első városokat alapították.


Minket azonban annak a bűvös italnak a története érdekel, amit mi magyarok BOR-nak, az olaszok VINO-nak neveznek.


A föníciaiak - ügyes kereskedők és hajósok - vezették be a szőlőt Szicíliába, még akkor is, ha a vadszőlő már jelen volt a növényvilágban. A föníciaiak a Földközi-tenger egész területén szicíliai bort, valószínűleg túlérett szőlőből előállított édes borokat forgalmaztak. A görögök i.e. a 8. századtól kezdve tovább terjesztették a szőlőtermesztést, amit Homérosz az Iliászban és az Odüsszeiában többször is megemlít, pl. az utóbbi 9. énekében, a küklopszok szigetén átélt kalandokkal együtt.Fontos momentuma a szicíliai bor történetének a Marsala megalkotása. Egy angol kereskedő, John Woodhouse készített ilyet először 1772-ben, s ezzel megalkotta az első DOC minősítésű bort az olasz bortörténetben.

A talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, a vulkáni alapon számos talajtípus alakult ki. A szigeten közel 110 ezer hektáron termelnek szőlőt, az itt megtermelt nemzeti össztermék 17%-át adja a szőlő és a bor. A sokféleségre jellemző, hogy 22 földrajzi név alatt palackoznak bort.


Emeljünk ki néhány jellemző fajtát – előbb a fehér fajtákból. A catarratto fontossága főleg

mennyiségi okokból jelentős, a második legnagyobb termőterületen termesztett szőlő az egész országban! Manapság főleg más borvidékek borait javítják föl a belőle készült koncentrátummal.


A grillo fajtaborként Grillo IGT néven kapható, de számos fehér házasításban is megtaláljuk. Az insolia – a catarrattoval együtt - a Marsala alapanyagaként vált ismertté, de újabban száraz borként is megjelenik önállóan is, és egyéb szicíliai fehérekkel házasítva.A vörös fajták is bőven képviselve vannak – a klasszikus fajtákat nem kell bemutatnunk: syrah, a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Említsük meg még a következőket: nerello mascalese, nerello mantellato, frappato.Napjainkban a legismertebb és a polcokon talán leggyakrabban fellelhető a nero d’avola, a Settesoli -tól, amiről már értekeztünk, s amiből készült kiváló bor az

euromarketbor.hu kínálatában is megtalálható.


Írta: Dr. Hrúby József


Magyarországon az Euromarket Kft. forgalmazza Settesoli borait: www.euromarketbor.hu


Az Euromarketbor webshopról, és tulajdonosáról, Cav.Alessandro Balliról itt tudsz további információt olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/ballivini-olasz-minosegi-borok


A Settesoli világhírű bortermelőről itt tudsz olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/post/het-nap-borai-avagy-a-palackba-zart-szicilia


A Nero d'Avola borról itt tudsz olvasni: https://www.olasz-konyha-blog.hu/post/a-sziciliai-fekete

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Legfrisebb bejegyzések
bottom of page