top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A padlizsán parmigiana, klasszikus olasz étel

A padlizsán parmigiana az olasz konyha egyik legkedveltebb étele, egy igazi klasszikus olasz étel. A mediterrán ízek igazi diadala. Hírneve ellenére azonban az eredete vitatott. Ez egy tipikus dél-olaszországi étel, és Szicília, Campania és Apulia régiói egyaránt igényt tartanak a feltalálása elismerésére.

Padlizsán parmigiana, olasz klasszikus étel
Padlizsán parmigiana, olasz klasszikus étel

A "Parmigiana" elnevezés számos elméletnek adott okot. Egyesek szerint a „parmiciana” kifejezésből származik, a redőnyöket alkotó facsíkok szicíliai elnevezése, mivel az ételben egymásra helyezett padlizsánszeletek azokat idézhetik. Mások szerint a név az ételhez használt parmigiano sajtra utal, bár ez az elmélet vitatott, mivel a déli régiókban gyakrabban használnak helyi sajtokat, például mozzarellát vagy caciocavallót. (A híres Parmigiano Reggiano hazája az Emilia Romagna tartomány).


A padlizsán parmigiana elkészítése időt, türelmet és minőségi alapanyagokat igényel. A padlizsánt felszeleteljük, megsózzuk, hogy leengedje a vizet, majd megsütjük.

Egy tepsiben paradicsommártást, majd a padlizsánt, bazsalikomot, sajtot rétegeit felváltva helyezzük el, és végül bőségesen megszórjuk sajttal.

Aranyszínűre és ropogósra sütünk a sütőben.

Padlizsán parmigiana hidegen, langyosan is jó, akár másnap is, amikor az ízek összeértek
Padlizsán parmigiana hidegen, langyosan is jó, akár másnap is, amikor az ízek összeértek

A padlizsán parmigiana sokoldalú étel, amely melegen vagy szoba hőmérsékleten is tálalható, így tökéletes piknikre vagy csomagolt ebédre. Ráadásul egyike azoknak az ételeknek, amelyek idővel még jobbá válnak: sokan állítják, hogy a parmigiana másnap még finomabb, amikor az ízek már volt idejük összeértek.


A padlizsán parmigiana sokkal több, mint egy étel: az olasz konyha gazdagságának és sokszínűségének szimbóluma, a mediterrán ízek ünnepe és az olasz szakácsok leleményességének és kreativitásának bizonyítéka.

A sült padlizsán, az édes paradicsomszósz, a zsenge sajt és az illatos bazsalikom kombinációjával a parmigiana di melanzane igazi gasztronómiai remekmű, egy olyan étel, amely gyönyörködteti az ízlelőbimbókat és megmelengeti a szívet.


Dávid Ilona

A cikk olasz verziója ITT

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page