top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A tök: hagyomány és népszokás íze az olasz ősz szívében

Az ősz beköszöntével a tök válik a konyha és a néphagyományok megkérdőjelezhetetlen főszereplőjévé. Bár a Halloween kelta eredetű ünnep, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Írországban elterjedt, Itáliában is szimbolikus szerepet kapott a tök ezen ünnepen.


A tök a népszokásban és Halloween

Bár a Halloween nem olasz eredetű ünnep, az amerikai kultúra hatásának köszönhetően a faragott tökök megjelentek az olasz városokban is.


A tök az olasz konyhában

A tök nem csak népszokásos szimbólum, hanem értékes összetevője az olasz konyhának is. Tápanyagokban gazdag, édes és sokoldalú, a tök számos ételkészítési módszerben használható. Ebben a szekcióban bemutathatod, hogyan használják hagyományosan a tököt az olasz konyhában, például risottókban, töltött tésztákban (gondolj a tökkel töltött gnocchira vagy tésztára), levesekben, vagy köretként.


Recept – Sült tök

Egy egyszerű, de jellemző recepttel zárhatod: a sült tökkel. Ez az étel kevés hozzávalót igényel, és a tök természetes ízét emeli ki.


Hozzávalók:

1 kg tök

Extra szűz olívaolaj

Só, bors

(opcionális) Aromás fűszernövények, mint rozmaring vagy zsálya


Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

Tisztítsd meg a tököt, távolítsd el a magokat és vágd darabokra.

Helyezd a tökdarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe.

Ízesítsd olívaolajjal, sóval, borssal és a fűszernövényekkel.

Süsd a sütőben körülbelül 30 percig, vagy amíg a tök aranybarna és puha.


A sütőtök az olasz konyhában
A sütőtök az olasz konyhában

Recept - Töltött tészta tökpürével


A tojásos tészta (vagy kész tésztalapok) elkészítéséhez:

300 g liszt

3 tojás

A töltelékhez:

500 g megtisztított tök

100 g reszelt Parmigiano Reggiano sajt

Szerecsendió

Só és bors

A tálaláshoz:

Vaj

Friss zsálya

Reszelt Parmigiano Reggiano sajt

Elkészítés:


Készítsd el a tölteléket:

Süsd meg a tököt a sütőben vagy gőzölve, amíg megpuhul.

Törjük össze pürésítve, és keverjük hozzá a Parmigiano sajtot, egy csipet szerecsendiót, sót és borsot ízlés szerint.

A tészta elkészítése (ha házilag készül):


A lisztet halmozd kupacba, közepébe tedd a tojásokat, és gyúrd sima, rugalmas tésztává.

Nyújtsd ki a tésztát vékony lapokká.

A tészta töltése:


Vágd a tésztalapokat körülbelül 8 cm-es négyzetekre.

Tegyél egy-egy teáskanál tölteléket minden négyzet közepére.

Hajtsd félbe a tésztát háromszög vagy félhold alakúra, és nyomkodd le szorosan a széleket.


Főzés:

Főzd a tésztát bő, sós vízben körülbelül 2-4 percig.


Tálalás:

Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, add hozzá a zsályaleveleket, és hagyjuk, hogy ízesüljenek.

Szűrd le a tésztát és keverd össze a zsályás vajjal.

Tálald Parmigiano sajttal megszórva.


Befejezés:

Ez a tökpürével töltött tészta nem csak a tök sokoldalúságának ünnepe, hanem olyan étel, ami az ősz finom és elegáns ízeivel hódít, ötvözve a házi tojásos tészta hagyományát a tök egyedi ízével.


Dávid Ilona

A cikk olasz nyelven ITT

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page