top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Az olasz eszpresszó, egy kávé és egy életmód


Történetünk ezúttal Milánóba kalauzol el, egy élénk és kozmopolita észak-olaszországi városba, amelyet divatjáról, dizájnjáról és természetesen kávékultúrájáról ismert. Itt, a 19. század végén, forradalom született a kávé világában az eszpresszó révén.


A gyors iparosodás és változások korában Milánó újjáéledő város volt, az innováció és haladás színtere. És pontosan ebben a kontextusban jelent meg az eszpresszó, mint válasz a folyamatosan gyorsuló és dinamikus társadalom igényeire.

Az eszpresszóban a kávé különleges készítésével érik el a maximális ízt.
Az eszpresszóban a kávé különleges készítésével érik el a maximális ízt.

Az eszpresszó nem csupán egy kávéfajta, hanem az elkészítési módjában egy rituálé is. Az "espresso" név az olasz "esprimere" igéből származik, ami ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy "kivon". Ez az eszpresszó esszenciája: a forró vizet nyomás alatt átfuttatják az őrölt kávén, így rövid idő alatt a legteljesebb íz kifejtését érik el.


Az eszpresszó nem csak egy gyors kávé, hanem egy teljes érzékszervi élmény.


Az intenzív aromája, gazdag és testes íze, valamint a krémes "crema" rétege mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy pillanatnyi tiszta élvezetet nyújtson.


Emellett ott van a barista művészete, az eszpresszókultúra alapvető alakja. A barista nem csupán egy egyszerű kávéfőző, hanem egy igazi művész, aki a kávébab kiválasztásától az őrlésig, a víznyomástól a hőmérsékletig, egészen a végleges bemutatásig mindent tökéletesen tud kezelni a csészében és a kávé elkészítésében.

Olasz eszpresszó
Olasz eszpresszó

Ma az eszpresszót világszerte ismerik és szeretik. Azonban az igazi espresso, ellenére a nemzetközi hírnevének, továbbra is az olasz kávékultúra része marad. Az olaszok szenvedéllyel és a hagyományok tiszteletével készítik és szolgálják fel, ahogyan egy kis milánói bárban tennék, ahol minden elkezdődött.


Ezért van itt az eszpresszó története, az innováció és az ízek szimbóluma, egy napi rituálé, amely továbbra is elbűvöli a világot az intenzitásával és eleganciájával. Egy kis csészében rejlő érzékszervi utazás, amely az olasz kultúra és művészet kifejezője.


Az olasz eszpresszó "etikettje":


Mikor igyunk: Olaszországban az eszpresszót minden órában fogyasztják. Gyakran a napot eszpresszóval kezdik, ebéd után pedig egyet isznak emésztéssegítőként. Napközben pedig szívesen vesznek egy rövid szünetet, hogy felfrissüljenek egy kávéval. Azonban az olaszok hagyományosan elkerülik a cappuccino vagy bármilyen tejes kávé fogyasztását ebéd után, mivel azt inkább reggelire szánják. Az ebéd utáni időszakban az olaszok inkább olyan kávét részesítenek előnyben, amely segíti az emésztést, például egy eszpresszót vagy amarót, hogy könnyebben emészthessék az ételt és energialöketet kapjanak a nap folytatásához.


Felszolgálás: Az eszpresszót általában kis kerámia csészében szolgálják fel, amely melegen tartja a kávét. A csésze szinte tele van töltve, a tetején pedig egy kis "crema" található, ami az aranybarna habréteg, ami egy jó eszpresszó jellemzője.


Mi jár az eszpresszóhoz: Az eszpresszó mellé általában egy kis pohár víz is tálalható, amelyet kávé előtt fogyaszthatunk, hogy megtisztítsuk a szájpadlást. Néha kísérőként adhatnak hozzá kekszet vagy csokoládét is. Az eszpresszót ritkán szolgálják fel tejjel vagy tejszínnel, hacsak kifejezetten nem kérik.


Rendelés módja: Olaszországban, ha egy kávézóban "kávét" rendelünk, általában eszpresszót kapunk. Ha valaki kevésbé erős kávét szeretne, kérhet egy "hosszú kávét", ahol több vízzel hígítják. A "ristretto" pedig egy még koncentráltabb eszpresszó, amely kevesebb vízzel készül.

Az eszpresszó teret ad a beszélgetéseknek és az örömteli pillanatoknak
Az eszpresszó teret ad a beszélgetéseknek és az örömteli pillanatoknak

Fizetés és fogyasztás: Olaszországban a vendégek gyakran először a pénztárnál fizetnek, majd bemutatják a nyugtát a baristának, és a pultnál fogyasztják el a kávét. Sok olasz gyorsan megissza az eszpresszóját a bárpultnál, mielőtt folytatná a napot.


Cukor vagy cukor nélkül: Sok olasz kávéját cukor nélkül fogyasztja, hogy teljes mértékben élvezhesse a kávé ízét. Azonban mindig rendelkezésre áll cukor is, és nem szokatlan, ha valaki hozzáad egy kis mennyiséget.


Az eszpresszó Olaszországban sokkal több, mint egy ital; ez egy rituálé, egy szünet a nap folyamán, egy lehetőség a társasági életre vagy egyszerűen csak a jó kávé élvezetére. Az eszpresszózás egyfajta rituálé, amelyben baráti találkozók, pihenőidők vagy akár üzleti megbeszélések is helyet kapnak. Ez a rövid, intenzív kávé lehetőséget nyújt arra, hogy megálljunk egy pillanatra, élvezzük az ízeket, és részt vegyünk az olasz kávékultúrában. Ez az ital embereket köt össze, teret ad a beszélgetéseknek és az örömteli pillanatoknak. Tehát az eszpresszó Olaszországban sokkal több, mint egy ital - ez egy életmód.


Éppen azért az eszpresszó kávéfogyasztásnak kialakult néhány érdekes szokása:


Állva fogyasztás: Olaszországban gyakori szokás, hogy az emberek az eszpresszójukat állva fogyasztják a kávézókban. Ennek oka, hogy az eszpresszó rövid idő alatt elfogyasztható, így lehetővé teszi, hogy az emberek gyorsan beugorjanak egy kávézóba, megigyák a kávét, majd folytassák útjukat.

Eszpresszó a bárpultnál
Eszpresszó a bárpultnál

Bárpult és asztalok: A kávézókban általában elkülönítik a bárpultos és az asztalos területeket. Az eszpresszót a bárpulton fogyasztva általában olcsóbban lehet megkapni, míg az asztaloknál ülve kicsit drágább lehet. Ezért sokan előnyben részesítik az állópultot, hogy spóroljanak egy kicsit.


Szokatlan kombinációk: Az olasz kávékultúrában megtalálható néhány meglepő kombináció is. Például az "espresso doppio" két adag eszpresszót jelent, míg a "caffè corretto" egy eszpresszót kevés alkohollal (általában grappával vagy likőrrel) kombinálva. Ezek az ízesített kávék egy különlegesebb élményt nyújtanak a kávézás során.


Mobil kávézás: Az olaszok gyakran választják a mobil kávézást, hogy megfeleljenek az aktív életmódnak. Sokan útközben vásárolják meg az eszpresszójukat, majd munka közben vagy sétálva fogyasztják el. Ezért gyakran láthatunk embereket kávéval a kezükben az olasz városok utcáin.


Az olasz kávéfogyasztás sokkal több, mint egyszerűen egy ital elfogyasztása. Ez egy kulturális élmény, egy társasági pillanat, egy pihenő a mindennapokban. Az olaszok nagyra értékelik a minőséget, az ízeket és az érzékszervi élvezeteket, amelyeket egy jó kávé nyújt. Ha ellátogatsz Olaszországba, ne felejts el időt szakítani egy jó eszpresszóra, és élvezd az olasz kávékultúra varázsát!



Dávid Ilona


A cikk ITT olvasható olasz nyelven



Legfrisebb bejegyzések
bottom of page