top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Szicíliai cannoli, utazás Szicília édes szívébe

A cannoli a felbecsülhetetlen értékű szicíliai kulináris hagyományokhoz tartozó édes finomság. A rikottakrémmel töltött, ropogós, sült tésztából készült hengerek a sziget cukrászművészetének szimbóluma és ellenállhatatlan élvezet az ízlelőbimbóink számára.


A cannoli a szicíliai cukrászok szenvedélyének és ügyességének köszönhetően vált híressé. A cannoli készítésének művészetét generációkon keresztül továbbadó családok segítettek abban, hogy a cannoli híre az egész világon elterjedjen. Ma a cannoli a szicíliai hagyományok szimbóluma és kihagyhatatlan nevezetesség a sziget autentikus ízvilágát megízlelni vágyó látogatók számára.


A cannoli eredete

Cannoli
Cannoli

A cannoli eredete a középkori Szicíliába nyúlik vissza. A "cannolo" név állítólag a "canna" szóból származik, ami nádat jelent, és a tészta sütéséhez használt fémcsövekre vagy bambusznádakra utal, amelyeket formaként használtak. Ezt az édességet eredetileg vallási ünnepekre és különleges alkalmakra készítették.


A cannoli elkészítése


Cannoli elkészítése
Cannoli elkészítése

A cannoli elkészítése ügyességet és türelmet igényel. A cannoli alapja egy vékony, lisztből, cukorból, vajból és Marsala borból készült sült tésztalap. A tésztát fémhengerek köré tekerik, majd ropogósra sütik. Miután kihűlt, a tésztát leválasztják a hengerekről, és megtöltik vaníliával és porcukorral ízesített ricottakrémmel.


A cannoli összetevői és változatai

Cannoli vátozatai
Cannoli variációk

A cannoli klasszikus hozzávalói a liszt, a cukor, a vaj, a Marsala bor, a ricotta sajt, a porcukor és a vanília. Az évek során azonban a cannoli különböző variációit fejlesztették ki, amelyek tartalmazhatnak csokoládét, pisztáciát, kandírozott gyümölcsöt vagy csokoládéforgácsot a ricottakrémben vagy külső díszítésként.



Az eredeti cannolo


Az eredeti cannolo jellegzetessége a ropogós, aranyszínű héj, amely édes, bársonyos ricotta krémtölteléket tartalmaz. A ricottakrém friss juh- vagy tehéntejből készült ricottából készül, amelyet porcukorral és vaníliával kevernek, hogy sima és ízletes állagú legyen.


Cannoli tálalása


Cannoli tálalás
Cannoli tálalása

A cannolit hagyományosan étkezés utáni desszertként vagy különleges alkalmak desszertjeként szolgálják fel. A cannoli tálalása fontos pillanat, ahol e finom édességek szépsége és íze megfelelő tálalással kiemelkedik.


A cannolit gyakran díszítik színes kandírozott gyümölcsökkel, narancshéjjal vagy csokoládéforgáccsal a ricotta krémen, a cannoli felszínére pedig a szórt porcukor eleganciát kölcsönöz.

 

A cannoli egyenként is tálalható, vagy díszes tányéron, édesség művészeti alkotásként. Frissen facsart narancslé vagy egy pohár édes bor, például Passito vagy Marsala kísérheti, amelyek tökéletesen illeszkednek a cannoli gazdag és összetett ízvilágához.

 

Szicíliában gyakoriak a cannolira specializálódott pékségek, ahol a vásárlók a sütemény különböző változatai és méretei közül választhatnak. A cannolit megrendelésre, ott helyben készítik el, így garantálva a végtermék frissességét és minőségét.


A cikk olasz nyelven ITT


Legfrisebb bejegyzések
bottom of page