top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Pesci d'autunno II. / ŐSZI HALAK II.


COME CUCINARE IL PESCE DI SETTEMBRE: PRIMI PIATTI

Ed ora mettiamo le mani in pasta: dopo aver parlato di tre specie molto particolari, che possiamo trovare in questo mese di settembre, vediamo che piatti realizzare con questi gustosi pesci di stagione.

TRENETTE CON RAGÙ DI RICCIOLA SU CREMA DI MOZZARELLA

Chi pensa che il ragù sia solamente di carne e vada preparato solo in inverno si sbaglia, le trenette con ragù di ricciola su crema di mozzarella ne sono la conferma. Si tratta di una ricetta che ha bisogno di tempo per essere preparata, ma che sorprenderà tutti i commensali: un mix di ingredienti di stagione alternati al gusto particolare delle spezie come il curry e la paprika.

ZUPPA DI VONGOLE

Per un primo piatto altrettanto godurioso, la zuppa di vongole è la soluzione ideale, sofisticata ma economica. L’aggiunta delle acciughe donerà un tocco di sapore inconfondibile.

SPAGHETTINO ALLE VONGOLE

Per qualcosa di più sbrigativo lanciatevi su uno spaghettino alle vongole, veloce e amato da tutti. Una ricetta composta da pochi ingredienti ma tutti estremamente freschi e di stagione. Vi piace il gusto piccante? Non dimenticate una spolverata di peperoncino!

TAGLIOLINI VERDI CON LE CANOCCHIE

Per una domenica in famiglia provate invece a realizzare i tagliolini verdi con le canocchie, una pasta fresca che si prepara in poco tempo, ma che ha un effetto scenografico unico, abbinata a dei crostacei saporitissimi. Vi sembrerà di mangiare il mare racchiuso in un semplice piatto di pasta!

RISOTTO ALLA SPIGOLA

Per concludere in bellezza con i primi piatti di pesce da poter presentare nel mese di Settembre, vi consigliamo il risotto alla spigola, un sapore delicato che delizia anche i palati più esigenti. Va servito rigorosamente caldo quindi vi consigliamo di farlo espresso, senza bisogno di riscaldarlo.

SECONDI PIATTI

TORTINO DI ALICI

Passando ai secondi piatti non può mancare l’inevitabile tortino di alici, da fare per una cena tra amici ma anche quotidianamente in famiglia. A basso costo e veloce, è la ricetta ideale per chi ama il pesce ma non vuole spendere né tempo né soldi. Le alici avranno un esterno croccante dato dal pangrattato e un cuore morbido e caldo.

ALICI ALL’AGRO

Un’alternativa ancora più veloce sono le alici all’agro, con degli ingredienti che tutti abbiamo a casa potrete comporre un piatto particolare, da servire sia come secondo che come antipasto.

Per rendere questi piatti ancora più originali, vi consigliamo di abbinarli a contorni con la verdura di stagione di settembre. Avete visto quanta varietà riserva questo mese?

Spaghetti alle vongole - Kagylós spagetti

TANÁCSOK ÉS RECEPTEK AZ ŐSZI HALKHOZ

Hogyan kell megpucolni a TENGERI SÜNT?

Felejthetetlen illatot áraszt a tengeri sün, ami nyersen fogyasztva, jó sok citrommal locsolva a legfinomabb, de ízletes finom kenyérre kenve, vagy tésztaételben is. Az elkészítésében a legnagyobb nehézséget a sün megpucolása okozza. Ezen most segítünk: az alábbi lépéseket követve a művelet sokkal könnyebb lesz:

- egy ollóval egy köralakú metszést kell végezni a sün szája körül, pontosabban a csőrénél

- ha már megnyitottuk, távolítsuk el a felső részét, és ha ez is megvan, előttünk áll az alsó része, amely tele van vízzel, tojással és szennyeződésekkel

- a vizet öntsük egy kisebb edénybe

- egy ollóval vegyük ki a tojások fekete részét

- egy kiskanállal vegyük ki a sün húsát, valójában kaparjuk ki tojásokat finom mozdulatokkal alulról felfelé

- a sün vizet leszűrjük, kívánság szerint akár ételekhez is használhatjuk

Első fogások őszi halfélékkel

Itt az idő, hogy álljuk neki főzni. Miután három nagyon különleges halfajtáról beszéltünk, nézzük meg, milyen ételeket készíthetünk még – hasonlóan ízletes halakkal.

Sárgafarkú fattyúmakréla raguval készült trenette (tésztafajta) mozzarella ágyon

Aki azt gondolja, hogy a ragu szószt csak hússal lehet elkészíteni és csak télen, téved: erre ez az étel a bizonyíték. Ez egy igen időigényes recept, de a vendégeitek biztos megnyalják utána mind a tíz ujjukat! Friss, idény-hozzávalók, mint amilyen a paprika és nem mindennapi ízek, például a curry ’házassága’ teszi igazán különlegessé ezt az őszi halfogást.

Kagylóleves

Annyira élvezetes a végeredmény, mint amennyire kifinomult dolog elkészíteni a kagylólevest, ugyanakkor a legolcsóbb ételek egyike. Ajókák hozzáadása összetéveszthetetlen illatot kölcsönöz a levesnek.

Kagylós spaghettino

Ha kevés időtök van, inkább egy kagylós spagettinknak essetek neki. Ezt mindenki szereti és nagyon gyorsan elkészül. Kevés hozzávaló kell hozzá, viszont fontos, hogy mindegyiknek nagyon frissnek kell lennie. Szeretitek a pikáns ízeket? Akkor ne felejtsétek el egy kis paprikával megszórni!

Zöld tagliolini tészta sáskarákkal

Ideális fogás egy családi vasárnapi ebédre a zöld tagliolini tészta sáskarákkal. A tészta friss tészta féle, ami gyorsan elkészíthető, de pompásan mutat a körbe rakott, illatos rákocskákkal. Aki belekóstol, azt fogja képzelni, mintha a tengerparton falatozna: ez az étel magába zárja a tenger minden illatát és ízét.

Rizottó tengeri sügérrel

Az első fogások sorozatának méltó lezárásaképp mindenképp szót kell ejtenünk egy igazi, őszi csemegéről, a tengeri sügérrel készült rizottóról is. Különleges íze, és magával ragadó íze a legkifinomultabb ínyenceket is megörvendezteti! Az étel fontos titka, hogy nagyon forrón kell felszolgálni, tehát csak a helyben készítés jöhet szóba, és praktikusan annyit, amennyi el is fogy, mert újramelegíteni nem javasolt.

Második fogások, főételek őszi halakkal

Tálban főtt ajóka

Nem hiányozhat ősszel a menüink közül a tálban főtt ajóka sem. Ideális fogás egy barátokkal töltött vacsorához, de a mindennapokban is tökéletes családi étek lehet. Elkészítése gyors és olcsó. A panírozott ajókának köszönhetően az étel külseje ropogós, belül azonban puha és krémes – ez a kettősség a legvonzóbb harmónia ebben az ételben!

Savanykás ajóka

Ha létezik az előbbinél is gyorsabb és olcsóbb fogás, akkor az a savanykás ajóka, melyet elő- vagy főételként egyaránt készíthetünk. A fogást saját ízlésünk szerinti zöldségekkel tehetjük még egyedibbé és különlegessé: a változatok száma végtelen, ezért ez az étel megunhatatlan.

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page