top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

Tészta 2. - A frisstészta fajták

Szerző képe: Alberto TibaldiAlberto Tibaldi


Frisstészta fajták

Tojásból, lisztből és zöldségből készült tészta

A zöld színű tésztát úgy nyerjük, hogy a tojáshoz hozzáadunk spenótpürét, amit előzőleg jól leszűrtünk a víztől. Kitűnő a csalán is. A mennyiségek 50 dkg liszthez: 3 tojás és bő 30 dkg spenót (vagy csalán), amit nyersen mértünk ki. (főtt állapotban a súly felét elveszíti).

Zöld tésztafajták
Zöld tésztafajták

Fontos szem előtt tartani, hogy a nyers és főtt/szűrt spenót aránya 2 az 1-hez. A nyers tészta kidolgozása ugyanaz, mint a tojásos tésztáé.


Ezt a frisstésztát a zöld lasagne-hez, zöld széles cérnametélthez (tagliatelle-hez), a „paglia e fieno”-hoz („szalma és széna” nevezetű, sárga és zöld tésztaétel), zöld tortelloni (töltött tészta) érdemes elkészíteni.


Zöld tésztaételek
Zöld tésztaételek

Nyers tészta tojással, liszttel és vízzel.

Ezt a fajta frisstésztát Olaszország szerte használják, kivéve az Emilia-Romagna tartományt, ahol vizet sosem használnak.


A következő módon készítjük el a genovai ravioli-t és a dél-tirolis (Schlutzkrapfen), a fettucine, a maccheroni alla chitarra és sok más tészta különlegességet.


A tojás-víz arány a frisstészta típusától függ. Amit az ország déli részében készítenek mindig kemény és friss búzából készült tészta (egy „0”-ás vagy két „00”-ás liszt). Ha a recept csak egy tojást kér fél kiló liszthez, 200 g langyos vizet kell hozzáadni. Ha 3 tojásos tésztáról beszélünk, 100 g langyos vizet. A nyers tészta kidolgozása ugyanaz, mint a tojásos tésztáé.



Tojásos nyerstésztából készült tészták
Tojásos nyerstésztából készült tészták

Nyers tészta liszttel és vízzel

Az arányok: 250 g víz 500 g liszthez mindegy, hogy kemény búzás lisztet használunk, vagy „00’-sat. Ha „0”-ás vagy két „00”-ás lisztet használunk, a víz langyos. Ha kemény búzából nyert lisztet használunk, víz tanácsos. Olyan készítmények esetében, amelyhez nem kell kinyújtani a tésztát (például orecchiette-hez (fülkagylótésztához) forró víz a jó. Ezt a típusú tésztát az umbriai „stringozzi”-hoz, toszkánai „pici”-hez a kalabriai és sziciliai makarónihoz használják.

Stringozzi, pici, maccheroni, tojásnélküli tészta
Stringozzi, pici, maccheroni, tojásnélküli tészta



Az eredeti cikk olasz nyelven ITT

L'articolo originale in italiano QUI


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Legfrisebb bejegyzések
strip design.png

© 2017-2024 PROMO DIGITAL -. 1077 Budapest, Izabella utca, 3/A Adószám: 56656707-1-42    

 

© PROMO DIGITAL -. Webmaster Dàvid Ilona              

bottom of page