top of page

Cucina alla griglia VII. Zöldségek és gyümölcsök grillezése Cottura della frutta e delle verdure all


Cottura della frutta alla griglia

La frutta viene raramente cotta alla griglia, anche se ananas, mango, nettarine e banane plantano consentono di ottenere pietanze squisite. La frutta grigliata può costituire un gustoso contorno di piatti esotici, mentre i frutti più dolci (come, per esempio, i fichi cotti con la buccia) possono accompagnare un gelato o una crema dolce ed essere serviti come un insolito dessert. L’accortezza principale da adottare riguarda il tipo di taglio, che deve essere sempre piuttosto spesso: le nettarine devono essere semplicemente tagliate a metà e private del nocciolo, l’ananas può essere tagliato a spicchi o a grossi dischi, mentre le banane vanno sbucciate e lasciate intere. Il calore della griglia deve essere sempre medio-basso, mentre la graticola deve risultare sufficientemente calda per lasciare la caratteristica quadrettatura.

Cottura delle verdure alla griglia

Le verdure che si prestano maggiormente alla cottura alla griglia sono i funghi, le melanzane, i peperoni, i pomodori, il radicchio di Treviso e le zucchine, ma sono ottimi anche le patate affettate, i finocchi e le pannocchie di mais precedentemente sbianchite.

Procedimento: Ungete leggermente le verdure, disponetele sulla graticola già calda, quindi ruotatele di 90° per dar loro la caratteristica quadrettatura. Voltate infine le verdure per cuocerle anche dall’altra parte. Per la cottura delle verdure che tendono a seccarsi, come per esempio le melanzane, po-tete adottare i seguenti accorgimenti: fatele precedentemente marinare, quindi cuocetele a una temperatura moderata coperte con un foglio di alluminio, per impedire un’evaporazione eccessiva. Se avete il camino, per deliziare i vostri commensali potete cuocere le verdure sotto la cenere: condite gli ortaggi, avvolgeteli in un foglio di alluminio e ponete il cartoccio in un angolo del camino, completamente ricoperto di ceneri e braci, lasciando cuocere lentamente il tutto. Con questa tecnica si possono preparare patate, cipolle, funghi, tartufi e mele.

 

GRILLEZÉS VII.

Zöldségek és gyümölcsök grillezése

A grillezett gyümölcs

Ritkán grillezünk gyümölcsöt, pedig grillezett ananászból, mangóból, nektarinokból és a platán banánokból nagyon finom ételeket tudunk nyerni. A grillezett gyümölcsből ízletes, exotikus köretet tudunk kinyerni, miközben az édesebb gyümölcsökből (mint például héjában sült fikusz) fagylaltot vagy egy édes krémet is készíthetünk, melyek együttesen alkothatnak egy hallatlan, egyedi desszertet. A legnagyobb gondosságot a gyümölcs vágására kell fordítani. Az alapszabály az, hogy inkább vastagnak kell lennie a gyümölcsdaraboknak- a nektarinokat például egyszerűen kettőbe kell vágni, miután kiszedtük a magokat, míg az ananászt vághatjuk cikkekre vagy vastag karikákra, ugyanakkor a banánokat egészben és héjában sütjük. A grill hőmértékének inkább közepes-alacsonynak kell lennie, de a rácsnak meg kell hagynia a gyümölcsdarabon a szokásos rácsvonal nyomot.

A zöldségek grillezése

A zöldségek közül a gomba, a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a trevizói cikoria és a cukkini alkalmasak a legjobban grillezésre, de kitűnő a burgonya szeletekben, az édeskömény és a kifehérített kukoricacsuhé is.

Eljárás: Kenjük meg a zöldségeket, helyezzük el őket a már meleg rácsra, majd forgassuk meg 90°-on, hogy meglegyen a rácsos minta. Forgassuk el, hogy meg legyen grillezve a zöldség minden oldalon. A padlizsán (és általában olyan zöldségek esetében, amelyek megszáradhatnak) esetében a következő a teendő:Pácoljuk be sütés előtt, süssük meg közepes hőmérsékleten alufóliával fedve, hogy megakadályozhassuk a túlságosan nagy párolgást. Ha kemencében sütjük a zöldségeket, a vendégeink kényeztetésére hamu alatt süthetjük őket a következő módon: Fűszerezzük a zöldségeket, majd tekerjük be alufóliába. Ezt követően helyezzük el egy kemence sarkába, teljesen lefedve hamuval és szénnel, majd hagyjuk sülni nagyon lassú tűzön. Ezzel a technikával lehet elkészíteni a burgonyát, vöröshagymát, gombát, szarvasgombát és almát is.

bottom of page