top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

COME APPARECCHIARE LA TAVOLA I. / ASZTALTERÍTÉS I. Általános tudnivaló


Apparecchiare la tavola 1, Generalità

Una tavola ben apparecchiata e' indice di raffinatezza e di buona educazione e dimostra inoltre, l'attenzione e la cura che i padroni di casa hanno verso gli ospiti.

La tavola deve essere grande abbastanza, in modo che i commensali siano a proprio agio. Ma non deve neppure essere troppo grande, con distanze eccessive tra un invitato e l'altro, perche' questo potrebbe raffreddare la conversazione. In pratica il numero dei commensali e' proporzionale alle dimensioni della tavola, rotonda, ovale, rettangolare o quadrata che sia.

Prima di mettere la tovaglia bisognerebbe coprire il tavolo con un mollettone per proteggerlo dal calore e per attutire il rumore di piatti e bicchieri. La tovaglia può essere di lino, di cotone, a disegni o in tinta unita, come si preferisce: l'importante e' che sia adatta per il genere di ricevimento, più o meno elegante, e che si accordi con i piatti. Al posto della tovaglia si possono usare le tovagliette all'americana, una per ogni commensale. Per questo tipo di servizio bisogna avere un bel tavolo e dato che il pericolo di rovinarlo e' molto maggiore rispetto a quando lo si copre con mollettone e tovaglia, ecco che molti padroni di casa rinunciano a queste tovagliette individuali. Anche se ne esistono di molto eleganti e' preferibile utilizzarle per occasioni informali, in famiglia o tra amici e, soprattutto, solo a colazione, mai a pranzo.

Per abbellire la tavola un centrotavola sarà di sicuro effetto. Le composizioni di fiori o di frutta disposti artisticamente vanno bene su qualsiasi tavola, mentre per una serata particolarmente romantica e raffinata una coppia di candelieri e' l'ideale. Nella scelta del centrotavola occorre fare attenzione ad alcuni particolari: le composizioni devono essere basse e poco ingombranti per non ostacolare i movimenti e non impedire la vista ai commensali, e i candelabri devono essere alti, in modo che la fiamma ondeggiante non sia allo stesso livello degli occhi.

I piatti, posati su sottopiatti o direttamente sulla tovaglia, si dispongono ad uguale distanza l'uno dall'altro. Se sono decorati con disegni, fregi, stemmi, questi devono essere rivolti verso il bordo del tavolo, in modo che la persona seduta possa vederli nella loro corretta posizione.

Oggi non si usa più apparecchiare le posate con i rebbi delle forchette e l'incavo del cucchiaio all' ingiu'. Un tempo invece questa disposizione era di regola per mostrare le cifre incise sulle posate.

Apparecchiare la tavola / Asztaltérítés
Apparecchiare la tavola / Asztaltérítés

ASZTALTERÍTÉS I.

Általános tudnivalók

Egy jól megterített asztal kifinomultságra, jó nevelésre utal, továbbá bizonyítja ezen kívül a figyelmet és a gondoskodást, amellyel a házigazda várja a vendégeket.

Az asztalnak igen nagynak kell lennie ahhoz, hogy az asztaltársak kényelmesen érezzék mellette magukat.

Ugyanakkor a vendégek közti távolságnak nem szabad túl nagynak sem lennie, mert az hozzájárulhat a társalgás elhidegüléséhez. A gyakorlatban az asztaltársak számától függően kell kiválasztani az asztal méreteit.

Mielőtt ráhelyeznénk az abroszt, le kell fedni az asztalt egy puha, sűrű anyaggal, amely megvédi azt a melegtől,s tompít a tányérok és evőeszközök zaján. Az asztalterítő lehet lenből, pamutból, lehet mintás vagy egyszínű. Fontos viszont, hogy legyen összhangban az elegáns vagy kevésbé elegáns eseménnyel, amire fogadunk, s legyen összhangban az étkészlettel is.

A textil szalvéták helyett lehet tányér alátéteket használni, személyenként egyet, akár asztalterítő nélkül. Ehhez azonban egy igazán szép asztal kell, amiért igazán kár lenne, mert szinte lehetetlen, hogy ne essen rá étel, ne karcolódjon. Mindez nem történik, ha védőanyaggal, majd azt követően abrosszal van fedve. Emiatt sem használják sokan a tányéralátéteket. Annak ellenére sem, hogy manapság ezekből is vannak igen elegáns verziók, mégis a családias, baráti étkezésekre kell hagyni, de ezekben az esetekben is inkább csak reggelire, ebédre soha!

Az asztal díszítésére egy asztali dekoráció a közepén máris hangulatot kölcsönöz. Egy virág vagy gyümölcs kompozíció minden asztalon jól mutat. Egy romantikus vacsorához persze inkább egy pár gyertyatartó az, ami igazán hangulatos.

Az asztal közepére elhelyezendő dekorációt illetően pár dologra figyelni kell:

- A kompozíció ne legyen túl magas, hogy ne akadályozza a többi asztaltárs szabad kilátását.

- Ne legyen olyan formájú, hogy zavarja az asztaltársakat a mozgásukban

- Ha gyertyatartóval díszítjük az asztalt, az legyen magas, hogy a gyertyák lángja ne legyen szemmagasságban.

A tányérokat, akár abroszra rakjuk, akár tányéralátétre, egymástól egyenlő távolságra kell elhelyezni. Ha a tányérokon címer vagy rajzok vannak, ezek az asztal szélére nézzenek, de minden esetben úgy kell elhelyezni, hogy a vendég rendesen, a helyes szögből láthassa őket.

Manapság már nem terítjük az evőeszközöket lefelé fordítva. Valaha ez volt a szabály, hogy lehessen látni az evőeszközökbe vésett számokat.

Legfrisebb bejegyzések
bottom of page